IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индия ще търси оферти с програма за производство на батерии за 960 млн. долара

Планът ще изисква от спечелилите търга участници да създадат усъвършенствани заводи за химически батерии

22:46 | 13.11.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Индия планира да привлече оферти за насърчителна програма на стойност 80 млрд. рупии (960 млн. долара) за производство на батерии за електрически превозни средства, съобщава Bloomberg, цитирайки източници, запознати с въпроса.

Програмата ще изисква от спечелилите търга участници да създадат усъвършенствани заводи за химически батерии с общ капацитет от 20 гигаватчаса. Правителството ще търси оферти от потенциални инвеститори следващия месец, добавят източниците.

Компании, включително южнокорейската LG Energy Solution и местни индустриални лидери като Mahindra & Mahindra, Amara Raja Energy & Mobility, Exide Industries и Larsen & Toubro, са проявили интерес по време на консултативна среща, проведена с правителствени служители. Правителството ще осигури стимули на компаниите за период от пет години за продажбата на батерии, произведени на местно ниво.

Reliance Industries, собственостт на милиардера Мукеш Амбани, Ola Electric Mobility и Rajesh Exports бяха избрани миналата година да произвеждат батерии с капацитет от 30 гигаватчаса и да се възползват от национални стимули по време на първата фаза на тази правителствена програма. Фабриката за батерии на Ola ще има най-големия капацитет - 20 гигаватчаса.

Първата фаза на програмата е имала „смесен“ резултат, като се има предвид, че „само един кандидат е имал потенциала да създаде съоръжение в глобален мащаб“, изтъкват от Amara.

Търсенето на батерии се очаква да нарасне до 260 гигаватчаса до 2030 г., обслужвайки нарастващия пазар на електрически превозни средства, както и сектора за съхранение на енергия и потребителска електроника, показва доклад, публикуван от изследователския център RMI India и правителствения мозъчен тръст Niti Aayog.

Фокусът върху батериите отразява стремежите на Индия да засили приемането на по-екологичен транспорт. Администрацията на премиера Нарендра Моди обмисля намаляване на данъците върху вноса на модели, захранвани с батерии, за да привлече Tesla, съобщи Financial Times в понеделник. Правителството също така се стреми да стимулира местното производство на електромобили с програма на стойност 3,1 млрд. долара, стартирана през 2021 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:46 | 13.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още