IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Hyundai купува автомобилен завод на General Motors в Индия

По този начин американският концерн ще може да напусне индийския пазар

18:03 | 16.08.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Индийското подразделение на Hyundai Motor Co. ще купи завода в град Талегаон на General Motors (GM) в западния щат Махаращра - ход, който ще позволи на американския автомобилен производител да напусне страната като едновременно с това ще повиши годишното производство на южнокорейската компания, съобщава Ройтерс.

Hyundai има за цел да увеличи своя кумулативен местен производствен капацитет до 1 млн. превозни средства годишно, изтъква компанията. Преди сделката концернът разполагаше с капацитет за производство на 820 хил. превозни средства.

Южнокорейската компания заяви, че възнамерява да обнови съществуващата инфраструктура в Талегаон и да започне производството през 2025 г. В момента заводът разполага с годишен производствен капацитет от 130 хил. автомобила.

Hyundai, вторият по големина производител на автомобили в Индия по обем на продажби, не посочва стойността на сделката.

Споразумението ще позволи на General Motors да напусне Индия, след като компанията спря да продава автомобили в страната през 2017 г. след години на спад в продажбите. Окончателното излизане от пазара на концерна беше помрачено от усложнения, включително от съдебни спорове с работниците и от неуспеха в намирането на купувач за завода в Талегаон.

През 2019 г. на General Motors се споразумя да продаде завода на китайската Great Wall Motor, но преговорите се провалиха, след като компаниите не успяха да получат регулаторни одобрения на фона на щателния контрол на китайските инвестиции от страна на индийското правителство.

Миналата седмица Hyundai заяви, че планира да пусне повече електрически превозни средства под марките Hyundai и Kia в Индия, подчертавайки значението на третия по големина автомобилен пазар в света.

Компанията планира да инвестира 2,45 млрд. долара за увеличаване на производството на електромобили в страната и гледа с оптимизъм към търсенето на такъв тип задвижване на местно ниво.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:03 | 16.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още