IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

След силен отчет Maruti Suzuki придобива завод в Индия от компанията майка

Пазарният лидер в южноазиатската страна постепенно се преориентира към луксозния сегмент, търсейки начин да защити маржовете си

17:18 | 31.07.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Maruti Suzuki India Ltd. отчете печалба за първото тримесечие в съответствие с очакванията на анализаторите, тъй като облекчаването на кризата с полупроводниците e повишиla продажбите на най-големия производител на автомобили в страната, съобщава Bloomberg. Междувременно компанията обяви, че купува завода на своята компания майка в западния щат Гуджарат.

Нетната печалба на Maruti Suzuki за тримесечието, приключило в края на юни, достига 24,9 млрд. рупии (303 млн. долара) в сравнение с отчетените преди година 10,1 млрд. рупии, обяви подразделението на японската Suzuki Motor Corp. Резултатът е малко над медианната оценка на анализатори за 24,66 млрд. рупии.

Приходите на концерна растат с 22% до 323,3 млрд. рупии, надхвърляйки пазарните прогнози. Общите разходи са се увеличили с 19% до 301,4 млрд. рупии, докато разходите за суровини се свиват с 14% в сравнение със същото тримесечие преди година.

Maruti заяви, че управителният ѝ съвет е одобрил придобиването на Suzuki Motor Gujarat Pvt. — с която имаше договор за производство — от Suzuki Motor Corp. Начинът на придобиване и съответната сума ще бъдат финализирани на следващото заседание на борда и подлежат на регулаторни одобрения.

Компанията, подобно на своите конкуренти, се сблъсква с нарастващи разходи за суровини наред с ограниченото предлагане на полупроводници. Автопроизводителят повиши цените на своите модели, за да защити маржовете си от по-високите разходи.

Производството на Maruti спада през юни до 137 133 превозни средства от 144 409 броя месец по-рано, тъй като недостигът на компоненти продължава да оказва влияние.

Maruti разширява гамата си, за да се фокусира върху по-богатите купувачи, след като разчиташе предимно на по-достъпните модели за широкия пазар.

По-рано този месец компанията представи своя най-скъп модел – Invicto, като планира да увеличи пазарния си дял в сегмента на SUV автомобилите.

Компанията майка планира междувременно да инвестира около 2,8 трлн. рупии до края на десетилетието за подобряване на продуктовата гама, въвеждане на нови технологии и създаване на съоръжения в Индия, заяви главният изпълнителен директор на Maruti Хисаши Такеучи. Maruti ще пусне шест електрически модела до фискалната 2031 г. в различни класове, добавя той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:18 | 31.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още