IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Tesla преговаря да произвежда около половин милион електромобила годишно в Индия

Миналата година преговорите бяха блокирани, тъй като индийското правителство не се съгласи с искане на компанията за понижаване на вносните мита

16:45 | 13.07.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Tesla е започнала разговори с индийското правителство по инвестиционно предложение за установяване на автомобилен завод в страната с годишен капацитет от 500 хил. електромобила, съобщава изданието Times of India, цитирано от Ройтерс.

Цените на автомобилите ще започват от 2 млн. рупии (24 400,66 долара), уточнява то.

Компанията на милиардера Илон Мъск се стреми също да използва Индия като база за износ, тъй като планира да доставя коли в страни от Индо-Тихоокеанския регион, става ясно още от съобщението, което се позовава на правителствени източници.

Tesla не е отговорила на молба за коментар.

Преговорите с индийското правителство показват промяна в стратегията на американския производител на електромобили.

Миналата година те бяха блокирани, след като индийското правителство не се съгласи с искане на Tesla за понижаване на вносните мита върху колите, които може да достигат до 100%.

Индия желае Tesla да произвежда автомобили в страната, но компанията съобщи, че иска първо да изнася автомобилите си, за да може да изпробва силата на търсенето.

В подновени усилия за навлизане на местния пазар с промяна на позицията си Tesla е провела обсъждания през май с индийски ръководители относно предлагани стимули от правителството за производство на коли и батерии.

Този път индийското министерство на търговията и индустрията ръководи преговорите и се надява да постигне "добра сделка" при запазване на равни правила на играта. Разговорите сега включват както производство на място, така и износ, съобщават местните медии.

На среща с Мъск миналия месец индийският премиер Нарендра Моди призова автомобилния производител да направи „значителна инвестиция“ в страната.

Индия има силен потенциал за устойчиво енергийно бъдеще, включително слънчева енергия, стационарни батерии и електромобили, съобщи Мъск след срещата с Моди и допълни, че се надява да внесе в страната и сателитната си интернет услуга Starlink на SpaceX.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:43 | 13.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още