IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Темата за местно производство отпада в преговорите между Tesla и Индия

Представители на американския концерн и индийските власти обсъдиха доставките на компоненти и стимули за електромобилите

13:12 | 19.05.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Представители на Tesla Inc. и властите в Индия са обсъдили възможно местно снабдяване с компоненти и стимули за електромобилите на американския концерн, но двете страни не са постигнали споразумение за обособяване на местно производство на превозни средства, съобщава Bloomberg, цитирайки източници, запознати с преговорите.

Въпреки че Tesla обмисля изграждането на местна монтажна фабрика в дългосрочен план, за да се възползва от потенциала на бързо развиващия се индийски автомобилен пазар, концернът още не е представил официален план по темата, изтъкват източниците, пожелали да запазят анонимност.

Ръководителите на компанията са изтъкнали опасенията си относно високите мита по вноса на Индия по време на срещата по-рано тази седмица. Индийското правителство обаче не планира да промени данъчната си политика в тази насока, за да привлече само един автомобилен производител, допълват източниците.

Нарастващото геополитическо напрежение между Китай и САЩ тласкат международните компании да търсят алтернативна база за производство и вериги на доставки. Индия се очертава като привлекателен залог за автомобилната индустрия и други сектори на фона на нарастващото търсене на продукти, вариращи от смартфони до електрически превозни средства.

Дискусиите между Tesla и Индия стигнаха до задънена улица миналата година, след като администрацията на премиера Нарендра Моди настоя американския концерн да продава местно произведени автомобили, докато Tesla искаше първо да ги внася при по-ниски данъци, за да оцени потенциала на търсенето. Ситуацията е усложнена от факта, че Индия не иска компанията да внася коли в страната от фабриката си в Шанхай.

Tesla се фокусира върху това да разгледа подробно местните политики и стимули за електромобилната индустрията, преди да представи план за Индия, изтъкват други източници. Tesla провежда серия от срещи с министерствата на енергетиката, автомобилния транспорт и магистралите и тежката промишленост в страната.

Американският автомобилен производител е ухажван и от други азиатски държави за обособяване на местно производство. През ноември главният изпълнителен директор Илон Мъск заяви, че смята Южна Корея за най-добър кандидат за инвестиции, според кабинета на президента на страната Юн Сук-йол. Мъск каза, че ще вземе окончателно решение след цялостен преглед на инвестиционните условия, включително тези, свързани с работната ръка и технологиите.

През януари Bloomberg съобщи, че Tesla е близо до предварителна сделка за строеж на фабрика в Индонезия, която ще произвежда до 1 млн. електромобила годишно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:12 | 19.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още