IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индия може да намали митата върху вноса, за да привлече Tesla като производител

Предстои да бъде взето окончателно решение относно характеристиките на политиката

11:49 | 14.11.23 г. 1
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Индия обмисля намаляване на данъците върху вноса на готови електрически превозни средства за период до пет години, докато се опитва да примами компании като Tesla Inc. да произвеждат своите модели в страната, съобщава Bloomberg.

Индийското правителство работи върху политика за електрически превозни средства, която ще позволи на международните производители на автомобили да внасят превозни средства, захранвани с батерии, при преференциални мита, ако се ангажират да ги произвеждат в Индия, споделят източници, запознати с темата.

Предстои да бъде взето окончателно решение относно характеристиките на политиката. Говорители от индийските министерства на тежката промишленост и търговията не са отговорили на молбата за коментар на Bloomberg.

През 2021 г. базираният в Остин производител на електромобили поиска намаляване на митата върху вноса на електрически превозни средства. Tesla се надяваше на понижение на налозите до 40% спрямо сегашния диапазон от 70-100% за своите превозни средства в зависимост от тяхната вносна цена.

По-рано тази седмица индийският министър на търговията Пиюш Гоял посети фабриката на Tesla във Фремонт, щата Калифорния.

„Горд съм да видя нарастващото значение на доставчиците на автокомпоненти от Индия във веригата на доставки на Tesla“, написа той в профила си в социалната платформа X, бившата Twitter. „Компанията е напът да удвои вноса на компоненти от Индия“, добави министърът.

Гоял е в САЩ, за да присъства и на срещите, свързани с Индо-Тихоокеанската икономическа рамка и Азиатско-Тихоокеанското икономическо сътрудничество.

Междувременно Tesla iska да пробие в един от най-обещаващите автомобилни пазари в света, където търсенето на електрически превозни средства се ускорява сред разрастващата се средна класа в страната. За Индия инвестицията на Tesla би подпомогнала усилията на правителството на премиера Нарендра Моди да увеличи дела на производството от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната, като същевременно създаде работни места.

Пазарът на електрически автомобили в Индия в момента се намира в начален етап на развитие, като електромобилите представляват едва 1,3% от общия брой продадени леки коли за миналата година, изчислява BloombergNEF. Налагането на този тип задвижване в страната е възпрепятствано от високата цена на автомобилите, липсата на разнообразни модели и слаборазвитата зарядна инфраструктура.

Понижаването на вносните мита може да ускори приемането на по-чист транспорт в страна, която се нарежда на първо място сред най-силни замърсяващите държави в света. През 2021 г. правителството стартира програма на стойност 3,1 млрд. долара, за да стимулира местното производство на електромобили.

Отделно, Индия също обмисля намаляване на данъците върху вноса на някои електрически превозни средства от Великобритания като част от преговорите с Лондон за споразумение за свободна търговия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:49 | 14.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 2
evlogi
преди 5 месеца
Като се има предвид, че делът на въглищата в производството на електроенергия в Индия е близо 75%, може лесно да се пресметне каква ще е екологичната полза от електромобил в Индия..А именно - почти никаква.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още