IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С фокус върху Tesla Индия намаля митата върху вноса на електромобили

За да получат данъчни облекчения, компаниите ще трябва да инвестират най-малко 500 млн. долара и да стартират производството на електрически модели на местно ниво

14:15 | 15.03.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Индия намалява митата върху вноса на електрически превозни средства за чуждестранните компании, които се ангажират да построят местни фабрики, тъй като страната се стреми да привлече големи индустриални играчи като Tesla Inc. преди изборите за президент, съобщава Bloomberg.

За да получат данъчни облекчения, компаниите ще трябва да инвестират най-малко 41,5 млрд. рупии (500 млн. долара) и да започнат да произвеждат електрически превозни средства на местно ниво в рамките на три години, става ясно от изявление на Министерството на търговията и промишлеността.

Всички внесени електрически автомобили на цена от 35 хил. долара ще се облагат с намален данък от 15% за пет години. Общо 40 хил. електрически коли, от които 8000 на година, могат да бъдат внесени от компании, които се ангажират с инвестиции от над 800 млн. долара, изтъква министерството.

Това е добра новина за американския производител на електромобили Tesla, който продължава да води преговори с Индия, но затегнатият данъчен режим в страната му пречи да продава автомобили на този пазар. За Tesla навлизането в най-многолюдната нация в света, където амбициозните потребители от средната класа избират електрически превозни средства, би представлявало потенциална полза.

Миналата година главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск каза, че компанията ще направи „значителна инвестиция“ в Индия и той възнамерява да посети страната през 2024 г. Мъск също така вижда потенциал в страната за устойчиво производство на слънчева и вятърна енергия и съхранение на енергия чрез стационарни батерии.

Индия и Tesla обсъждаха споразумение, което включва продажба на автомобили на компанията в страната от следващата година, както и създаване на фабрика след две години.

Инвестициите от международни фирми биха могли да стимулират по-бързото налагане на електромобилите в Индия, които в момента съставляват едва 2,3% от общия брой продадени леки коли през миналата година, изчислява BloombergNEF.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:11 | 15.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още