IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Виетнамската VinFast планира да построи завод за електромобилни батерии в Индия

Все още няма информация за размера на инвестицията, като се очаква съоръжението да заработи до 2026 г.

17:59 | 03.01.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Виетнамският автомобилен концерн VinFast Auto Ltd. планира да построи завод за производство на батерии за електромобили в южния индийски щат Тамил Наду в рамките на тази година, съобщава Bloomberg, цитирайки източник, запознат с въпроса.

Все още няма данни относно стойността на инвестицията, като източникът добавя, че фабриката ще бъде разположена в град Тутукуди.

Говорител на VinFast отказа да коментира информацията, заявявайки, че компанията ще разкрие подробности за плановете си „в подходящия момент“.

Миналата година VinFast заяви, че планира да създаде фабрика за електромобили в Индия с инвестиция от 150 до 200 млн. долара през първата фаза на проекта. Заводът в Южна Азия ще има първоначален производствен капацитет от около 50 хил. автомобила годишно, като се очаква съоръжението да бъде въведено в експлоатация до 2026 г.

VinFast – която изгражда производствен комплекс на стойност 2 млрд. долара в Северна Каролина, САЩ, и планира да построи фабрика в Индонезия – се стреми да навлезе агресивно на пазарите в Югоизточна Азия и очаква в крайна сметка да набере „много капитал“, за да подхрани плановете си за глобално разширяване, изтъква главният изпълнителен директор Ли Тхи Тху Туй в интервю за Bloomberg през октомври.

Компанията, която се листна на борсата в САЩ през август чрез сливане с дружеството със специално предназначение (SPAC) Black Spade Acquisition Co., отчете по-голяма от очакваното загуба през третото тримесечие.

VinFast започна да продава електромобили в САЩ през 2023 г., като заяви, че планира първите доставки за Европа през четвъртото тримесечие на миналата година.

Виетнамският производител очакваше да продаде до 50 хил. електрически автомобила през 2023 г. За да увеличи продажбите, VinFast се раздели с подхода си за продажби директно на потребителите, използван от Tesla, и се насочи към дилъри.

През декември концернът подписа меморандум за разбирателство с японската Marubeni Corp. за рециклиране на използвани батерии. Според сделката VinFast ще доставя използваните батерии, а Marubeni ще ги модифицира в достъпни системи за съхранение на енергия, които са лесни за производство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:59 | 03.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още