IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Виетнамската VinFast ще започне да доставя електромобили за Европа още тази година

Компанията може да се възползва от натиска на ЕС спрямо китайските концерни и да се наложи на европейския пазар за тяхна сметка

12:33 | 21.09.23 г.
Електрическият SUV VF8, който VinFast ще доставя за пазарите в Европа тази година. Снимка: Bloomberg L.P.
Електрическият SUV VF8, който VinFast ще доставя за пазарите в Европа тази година. Снимка: Bloomberg L.P.

Виетнамският производител на електрически превозни средства VinFast планира да достави първите си електромобили за Европа тази година, след като получи одобрение от регулаторните органи, съобщава Ройтерс, цитирайки главният изпълнителен директор Ли Тхи Тху Туй.

Компанията обяви това в момент, когато Европейският съюз (ЕС) обмисля налагането на мита върху вноса на китайски електромобили поради съмнения за нарушаване на пазарната конкуренция.

Съгласно плана на VinFast около 3000 от нейните кросоувъри VF8 ще бъдат доставени във Франция, Германия и Нидерландия през четвъртото тримесечие на тази година от фабриката ѝ в Северен Виетнам, споделя източник, запознат с темата.

Стратегията на листнатата на Nasdaq компания да се разшири в Европа би представлявала четирикратно увеличение от предишната нереализирана цел за доставка на 700 автомобила до миналия юли и се обмисля, докато разследването на ЕС срещу китайските производители на електромобили създава възможна празнина на пазара.

Ако целта бъде изпълнена, Европа ще стане най-големият чуждестранен пазар на VinFast за тази година. По-рано тази година компанията изпрати около 2100 електромобила в САЩ.

„Очакваме да доставим първите бройки от модела VF8 на клиенти от Франция, Германия и Нидерландия през четвъртото тримесечие на тази година“, подчертава Ли Тхи Тху Туй, добавяйки, че отделно ще бъдат пуснати в продажби и моделите VF6, VF7 и VF9, които може да се очакват догодина от европейските потребители.

Главният изпълнителен директор на VinFast Ли Тхи Тху Туй. Снимка: Ore Huiying/Bloomberg Главният изпълнителен директор на VinFast Ли Тхи Тху Туй. Снимка: Ore Huiying/Bloomberg

Изпълнителният директор не посочва планирания за доставка брой на VF8, но друг източник споделя, че става въпрос за партида от 3000 превозни средства, като някои от тях ще бъдат доставени в Израел.

Компанията на загуба многократно преразглежда своите цели последните месеци.

SUV-ът VF8 вече е одобрен от европейските регулатори като съвместим със стандартите на ЕС и може да се продава в рамките на блока, изтъква Тхи Тху Туй.

Компанията приключва и процедурите по получаване на оценка за безопасност от Euro NCAP.

Шоурум на VinFast във Виетнам. Снимка: Linh Pham/Bloomberg Шоурум на VinFast във Виетнам. Снимка: Linh Pham/Bloomberg

Надпревара с Китай

Европа е един от най-големите пазари за китайските автомобилни производители, които са доставили почти 70 хил. електромобила през първите седем месеца на тази година, което е близо три пъти повече спрямо същия период преди година, изчислява консултантската фирма Inovev.

Ако разследването на ЕС заключи, че наказателните мита върху произведените в Китай електромобили са оправдани, VinFast може да установи, че колите ѝ се предлагат в регион на по-конкурентни цени. Нейният модел VF8 започва на цена от 50 990 евро във Франция. Произведеният в Китай Model Y на Tesla, който също е заплашен от митата на ЕС, започва от 46 000 евро.

Разширяването на VinFast в Европа е част от глобален план, който включва изграждането на нови фабрики в САЩ и в Индонезия и насочване към Индия, Близкия изток, Африка и Латинска Америка.

Точно преди дебюта си на Nasdaq през август, компанията увеличи доставките на автомобили през второто тримесечие, доставяйки 11 315 броя към края на юни.

Приходите на VinFast за първото тримесечие спаднаха с 49% спрямо предходната година, като концернът отчете нетна загуба от 598 лн. долара. Очаква се VinFast да обяви резултатите за второто тримесечие по-късно в четвъртък.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:31 | 21.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още