IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът поевтинява, докато опасенията за търсенето в САЩ растат*

Запасите от петрол в САЩ неочаквано са намалели през миналата седмица

09:30 | 25.04.24 г.
Снимка: Toru Hanai/Bloomberg
Снимка: Toru Hanai/Bloomberg

Цените на петрола се изменят слабо в четвъртък, докато намаляващото търсене на горива в САЩ - най-големия потребител на „черно злато“ в света, надделя над опасенията за разширяване на конфликта в Близкия изток на фона на признаците за забавяне на икономиката.

Фючърсите върху суровия петрол Брент се повишават с 9 цента до 88,11 долара за барел, след като спаднаха с 0,5% през предходната сесия. Фючърсите върху американския суров петрол West Texas Intermediate за юни поскъпват със 7 цента до 82,88 долара за барел, след като в сряда се понижиха с 0,6 на сто, предава Ройтерс.

Данните на Администрацията за енергийна информация на САЩ (EIA) от сряда показаха, че търсенето на бензин през седмицата до 19 април е спаднало с 2,8% спрямо предходната седмица и е намаляло с 11% спрямо година по-рано. Търсенето на дестилатни горива също се е понижило спрямо предходната седмица и е с 4,7% по-малко от преди година.

Tърсенето на горива намалява на фона на признаците за охлаждане на бизнес активността в САЩ през април и по-упорита от очакваното инфлация. Това означава, че Федералният резерв вероятно ще отложи намаляването на лихвените проценти.

По-ясна индикация за намеренията на Фед относно лихвените проценти ще се види след публикуването на данните за брутния вътрешен продукт на САЩ и разходите за лично потребление през март в четвъртък и петък.

Междувременно се очаква сраженията в Ивицата Газа между Израел и „Хамас“ да се разширят, като някои анализаторите прогнозират, че израелските власти може да инициират нападение в Рафах. Това от своя страна може да увеличи рисковете от разразяване на по-широк конфликт, който потенциално да наруши доставките на петрол в Близкия изток. Въпреки това от миналата седмица насам няма други признаци за повишаващ се пряк конфликт между Израел и Иран – един от основните производители на „черно злато“ в света.

Други данни на EIA от сряда показаха, че запасите от петрол в САЩ неочаквано са намалели през миналата седмица, като износът е скочил, а запасите от бензин са се свили по-малко от прогнозите.

Запасите от суров петрол са понижили с 6,4 млн. барела до 453,6 млн. барела в сравнение с очакванията на икономистите за увеличение с 825 хил. барела.

Данните са актуални към 9.00 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:31 | 25.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още