IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Данните за икономиката на САЩ заляха със студена вода инвеститорите на Wall Street

Книжата на Meta Platforms поевтиняха с близо 11%, след като компанията предостави слаби насоки относно финансовото си представяне за второто тримесечие

23:21 | 25.04.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Основните щатски борсови индекси приключиха сесията с понижения, след като последните данни за икономиката на САЩ показаха, че тя се забавя чувствително през първото тримесечие, съобщава CNBC.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average отчете спад от 0,97% до 38 086,25 пункта.

Акциите на IBM и Caterpillar поевтиняха съответно с 8,25 на сто и 7,02%.

Широкият измерител S&P 500 изтри 0,46% от стойността си, смъквайки се до равнище от 5048,42 пункта.

Технологичният показател Nasdaq Composite се понижи със 100,99 пункта, или с 0,64%, до ниво от 15 611,76 пункта.

Пазарите реагираха на новите данни за икономиката на САЩ, чийто растеж се забавя значително през първото тримесечие. Според Бюрото за икономически анализи към Министерството на търговията брутният вътрешен продукт, представляващ широк измерител на произведените стоки и услуги през периода януари-март, се е увеличил с 1,6% на годишна база, като е коригиран спрямо сезонността и инфлацията.

Икономистите на Dow Jones очакваха ръст от 2,4% след увеличението от 3,4% през четвъртото тримесечие на 2023 г.

Часове преди края на сесията американският финансов министър Джанет Йелън заяви, че икономиката на САЩ остава силна, а инфлацията може да се окаже по-охладена от очакваното.

Основните щатски борсови индекси в края на сесията на 25 април. Основните щатски борсови индекси в края на сесията на 25 април.

„Икономиката на САЩ продължава да се представя много, много добре“, посочва Йелън в отговор на значително по-слабата от очакваната първоначална оценка на Министерството на търговията за брутния вътрешен продукт на САЩ от януари до март. Докладът показва, че икономиката е нараснала с 1,6% на годишна база - под 2,4%, очаквани от икономистите, и по-малко от половината от темпа през четвъртото тримесечие на 2023 г.

Книжата на Meta Platforms поевтиняха с близо 11%, след като компанията предостави слаби насоки относно финансовото си представяне за второто тримесечие.

Очаква се Microsoft и Alphabet да представят отчетите си след края на редовната търговия.

Акциите на Tesla поскъпнаха с 4,9 на сто, след като производителят на електромобили сигнализира, че остава ангажиран с разработването на достъпни модели.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и 30-годишните американски държавни ценни книжа се повиши съответно до 4,702% и 4,812 на сто.

Доларовият индекс, който измерва силната на американските пари спрямо кошница от шест конкуренти валути, записа спад от 0,27 на сто до 105,58 пункта.

На петролните пазари цената на сорт Брент се повиши с 1,4 на сто до 89,25 долара за барел. Тази на американския лек петрол WTI отчете ръст от 1,21 на сто до 83,81 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:20 | 25.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още