IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Wall Street минава на по-висока скорост, както преди 100 години

Фондовият пазар преминава към системата Т+1, което означава, че сетълментите ще се извършват в рамките на един ден от вторник нататък

11:08 | 28.05.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: pexels.com
Снимка: pexels.com

Американският фондов пазар най-накрая е толкова бърз, колкото беше преди сто години.

Тогава за последно сетълментът на търговията с акции в Ню Йорк се извършваше в рамките на един ден, както ще бъде отново от вторник съгласно новите правила на Комисията по ценни книжа и фондови борси (SEC), съобщава Bloomberg. Промяната, скъсяваща наполовина времето, необходимо за извършване на една трансакция, влезе в сила и в други юрисдикции, включително Канада и Мексико, в понеделник.

Преминаването към системата, известна като T+1 – изоставена по-рано заради нарасналите обеми на прехвърляни средства и сделки – има за цел да намали риска във финансовата система. Въпреки това налице остават някои притеснения, включително че международните инвеститори може да нямат достатъчно време за снабдяване с долари, няма да има достатъчно време за поправяне на евентуални грешки и др.

Надеждите са, че всичко ще върви гладко, но дори SEC заяви миналата седмица, че преходът може да доведе до „краткосрочно повишаване на неуспешните сетълменти и предизвикателства за малък сегмент от пазарни участници“. Основната браншова организация в света на финансите, Асоциацията на индустрията за ценни книжа и финансовите пазари, вече създаде наречения от нея T+1 команден център за  идентифициране на възникнали проблеми и координиране на отговор.

Компании от целия спектър се подготвят от месеци за промените, преместват персонал, коригират смени и преразглеждат работните си процеси, като много от тях казват, че са уверени в готовността си. Притеснението е дали всеки друг контрагент и посредник е организиран по подобен начин.

„Има много вътрешни зависимости в индустрията и може да има някои проблеми с отделни фирми“, казва Том Прайс, управляващ директор и ръководител на звеното за технологии, операции и непрекъснатостта на бизнеса в Sifma. „Но съм окуражен, че фирмите се зареждат с персонал. Те се грижат за това хората да не са на плажа през преходния период, а в офиса“, допълва той.

Предизвикателството на прехода

Не за първи път Wall Street преминава през такъв преход, но професионалистите в сектора казват, че ще бъде най-предизвикателният.

Ерата T+1 от 20-те години на миналия век – десетилетие, наречено „бурните 20“ отчасти заради удивителното представяне на фондовия пазар – приключи, защото характерът на трансакциите, извършвани на ръка, означаваше, че е невъзможно да се поддържа темпът на нарастващата търговия. Времето за сетълмент в крайна сметка беше изместено на до пет дни.

То беше намалено до три след Черния понеделник през 1987 г., а след това до два дни през 2017 г., за да отразява по-добре съвременния пазар.

Намаляването до един ден е различно заради размера и мащаба на пазара днес, сложността на трансграничните инвестиции и факта, че САЩ ще оставят много други юрисдикции зад гърба си.

Валутните сделки традиционно се приключват за два дни, което означава, че международните инвеститори, които искат да финансират трансакции с ценни книжа в САЩ, ще трябва да набавят своите долари много по-бързо. Въпреки времевата рамка от един ден на практика крайният срок означава, че мнозина ще имат само няколко часа, за да извършат дейността си. А това ще съвпада с период на ниска ликвидност.

„Вероятно ще има корекция в изискванията за ликвидност към края на деня за валутна търговия и малко след това - между 15:00 ч. и 19 часа в Ню Йорк,” каза Майкъл Уин, ръководител на звеното за услуги за изпълнение на сделки към подразделението за ценни книжа на Citigroup Inc. „В средносрочен до дългосрочен план очакваме, че ликвидността ще се подобри, когато навлезем в нормален курс на работа”, допълва той.

Два големи теста се задават за системата T+1, и то скоро. Първо, така нареченият ден за двоен сетълмент в сряда, когато сделките T+2 от петък трябва да бъдат приключени – по същото време като трансакциите T+1 от вторник. След това индексът на MSCI Inc., който се ребалансира в края на седмицата, когато фондовете по целия свят, следящи неговото движение, ще разместят активите си по същото време.

„Готови сме за тези очаквани промени“, каза Христос Економидис, програмен директор T+1 в BNY Mellon. „Знаем, че ще има някои проблеми с преход като този, така че трябва да разполагаме с правилните ресурси, за да ги поправим бързо“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:08 | 28.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още