IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститорите с право усещат страха от пропуснатите възможности

Проблемът е, че ако инвеститорите изчакат лихвените понижения, за да купуват по-рискови активи, може да изпуснат много печалби

07:33 | 13.03.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Ако изпитвате страх от пропуснати възможности, когато решавате дали да инвестирате в акции, това е, защото наистина може да изпуснете шанса си, пише Wall Street journal.

Трудно е да се отървем от усещането, че компаниите на пазара може да са преоценени. Докато централните банкери потискат залозите за намаляване на лихвените проценти, инвеститорите продължават да купуват акции в областта на генеративния изкуствения интелект (AI). Технологичният индекс Nasdaq приключи сесията на 1 март на исторически рекордно ниво, издигайки се над предишния връх, отбелязан на 19 ноември 2021 г.

Дори ако при цените на акциите на технологичните гиганти, които движат пазара нагоре, няма балон, техните високи оценки в момента вероятно ще бъдат причините печалбите после да бъдат по-ниски. И останалата част от фондовия пазар също не е особено евтина. Така че изкушението на инвеститорите да държат парите си в депозити или фондове на паричния пазар е повече от разбираемо. В момента последните носят възвръщаемост от 4,9% в САЩ.

Проблемът обаче е следният: ако инвеститорите изчакат лихвите да започнат да падат, за да купуват по-рискови активи, може да изпуснат много печалби.

Наскоро швейцарската банка UBS публикува своята версия за 2024 г. на Годишника за възвращаемостта на глобалните инвестиции (Global Investment Returns Yearbook), който преди това беше публикуван от Credit Suisse. Един ключов извод е, че висока възвращаемост в миналото се е наблюдавала в моменти, когато централните банкери са понижавали разходите по заемите или са ги оставяли непроменени след разхлабване.

В САЩ реалната годишна възвръщаемост от акции по време на цикли на облекчаване е 9,4% в сравнение със само 3% в условия на затягане. В Обединеното кралство резултатите са 8,5% срещу 2,9% - като кешът всъщност носи повече доходност от акциите в моменти, когато лихвите се покачват.

Част от разликата в представянето на фондовия пазар между циклите на разхлабване и затягане се дължи на по-високата инфлация, когато централните банки се настройват ястребово, подкопавайки номиналните печалби. По-голямата част от нея обаче така или иначе идва от по-висока номинална възвръщаемост.

При облигациите периодите на затягане исторически не са носили почти никаква печалба. За разлика от акциите, високата инфлация не се им се отразява добре.

Редица други изследвания също показват, че в исторически план повечето ръстове на фондовия пазар се случват само за няколко дни, понякога веднага след като централните банки понижат лихвите си.

Инвеститорите вече са осъзнали от историческия прецедент. Все по-често пазарът на облигации отразява много по-рано много по-голяма част от очакваното понижение на лихвените проценти, преди то действително да се случи, показва проучване на TS Lombard. Това увеличава възможността акциите също да са получили печалбите си от разхлабването на паричната политика предварително.

Намаляването на лихвите може да започне по-късно, отколкото инвеститорите предполагат, но все пак е вероятно да се случи в някакъв момент тази година. Съдейки по периода след 1995 г., понякога е необходимо само това първоначално понижение, за да се засили пазарният оптимизъм дори ако разходите по заемите в крайна сметка останат високи за известно време.

Повечето инвеститори може да не са в състояние да си позволят да стоят настрана.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:33 | 13.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още