IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Макс Гурвиц: Догодина ефектите от кризите ще се проявяват и в българската стартъп екосистема

Предизвикателствата пред фондовете е за осигурят финансиране за успешните компании, за да излязат и на международните пазари, посочи мениджърът

21:01 | 25.11.22 г.

Ефектите от кризите, през които преминаваме, ще се проявят с известно забавяне, смята Макс Гурвиц, управляващ партньор във Vitosha Venture Partners и член на управителния съвет на Българската асоциация за дялово и рисково инвестиране (BVCA).

В предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria той разказа, че няколко са показателите, по които българската стартъп система е първенец в региона на Югоизточна Европа - по брой фондове, по брой инвестиции, по обем на капитала. Около половин милиард евро са менажираните средства във фондове, а възможността на българските компании да получат инвестиране е три пъти по-висока от другите компании в региона. 

Макс Гурвиц съобщи за първото проучване на Българската асоциация за дялово и рисково инвестиране за състоянието на стартъп екосистемата и рисковия капитал в Югоизточна Европа и България. Според данните общото финансиране, привлечено от стартъпите в региона, надхвърля 1,3 млрд. долара през 2022 година, което е шесткратно увеличение спрямо данните от 2017 година.

"Има няколко фактора, които допринасят за това развитие в България. Единият е, че обемът на дяловото финансиране на компании в ранен етап като цяло е пораснал много, посочи Гурвиц. – Ние имаме късмета да притежаваме добро управление и добри процеси, за да се привлече инвестиционен капитал. Това са фондове, които се отпускат към България по линия на Европейския инвестиционен фонд и „Фонда на фондовете.“

Мениджърът отбеляза, че през последните пет години тази инициатива е била решаваща за възможността на инвеститорите да отварят тези фондове. Той съобщи, че от десетте активни фонда в България много голяма част, осем-девет, са подкрепени през тези институционални инструменти.

Относно предизвикателствата пред екосистемата Макс Гурвиц обясни, че едно от тях е възможността на тези успешни компании да продължават да растат и да привличат инвестиционен капитал в следващи рундове, вече на международните пазари.

Според него другото предизвикателство е свързано не толкова с развитието на българската екосистема, а с развитието на обществото и възможността да се привличат кадри. „Има около 20 хиляди души, които работят в такъв тип компании. За да растем са ни нужни още 20 хиляди“, смята мениджърът.

На въпроса как се привлича толкова голям капитал в толкова предизвикателна и кризисна година Макс Гурвиц посочи, че в рисковия капитал, както и в повечето капиталови структури, има известно забавяне и, че във фондовете има „ясен инвестиционен мандат, като принципите са определяни преди години. „В частност, за Vitosha Venture Partners, през 2017 - 2018 година“, напомни той.

Гурвиц е на мнение, че очакванията са ефектите на тази несигурност и проблеми, които имаме сега, да дойдат догодина. „Вероятно е следващата година да бъде по-слаба, а след това, пак с едно известно забавяне ще следваме курса на международните пазари“, прогнозира той.

Другият фактор, обаче, подчерта мениджърът, този, „който зависи изцяло от нас, е, че достигнахме обем на достатъчно интересни компании, които могат да привлекат този капитал“. „Значителна част от привлечените средства от български компании всъщност не са от български фондове, а от международни. Това е знаково мерило за успеха, който нашите инвестиции постигат, когато успяват да привлекат чуждестранни инвеститори“, коментира Гурвиц.

Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:56 | 26.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още