IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Силициевата долина формира под 20% от всички стартъп сделки в САЩ за първи път

Инвеститорите все повече се насочват към други райони на САЩ

13:35 | 01.11.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Силициевата долина формира по-малко от 20% от стартъп сделките в САЩ, сключени през третото тримесечие, отбелязвайки постоянно отслабване на хватката си около стартиращите фирми и рисковия капитал в региона, пише Wall Street Journal.

През първото десетилетие на 21-ви век Силициевата долина, отдавна смятана за стартъп столицата на света, отговаряше за почти една трета от сключените сделки в САЩ, сочат данни на PitchBook Dата и на Националната асоциация на рисковия капитал (NVCA).

Нарастването на интереса към стартиращи фирми като клас активи за нетрадиционни стартъп инвеститори като хедж фондовете, помогна за увеличаване на създаването на компании навсякъде. Все повече предприемачи и инвеститори се насочват към инвестиции извън калифорнийския технологичен коридор, водени отчасти от възхода на дистанционното сключване на сделки.

Базираните в Силициевата долина стартъпи също са склонни да изискват по-високи цени при сделките за набиране на средства, което подтиква някои инвеститори да търсят сделки другаде. Междувременно предприемачите са привлечени от места с по-ниски разходи за правене на бизнес.

„Преди непременно трябваше да сте в Силициевата долина“, коментира Джак Селби, базиран в Аризона рисков инвеститор, който е управляващ директор на Thiel Capital, а наскоро е създал собствен рисков фонд, насочен към стартиращи фирми в Аризона. В минали години индустрията за рисков капитал извън Силициевата долина не беше достатъчно развита, за да поддържа стартъпи, които не са базирани в технологичния център, допълва Селби.

Силициевата долина все още е водеща сила, когато става дума за огромното количество пари, които се наливат в стартиращите фирми. През първите три тримесечия на тази година стартъпите, базирани в региона, са привлекли 34% от цялото рисково финансиране в САЩ за периода – над два пъти повече от това, което са генерирали стартъпи, базирани в областта подгласник – Ню Йорк, сочат данните на PitchBook и NVCA.

През третото тримесечие на тази година 586 базирани в Силициевата долина стартъпи са провели кръгове за набиране на рисков капитал, с 40% по-малко спрямо същото тримесечие на миналата година. Това е най-големият спад сред основните технологични центрове в страната. Данните от Силициевата долина включват градовете във и извън района на Санфранциския залив.

Стартъпи в начален етап на развитие, които са базирани в западната част на страната, са оценени по-високо от подобни фирми във всички други региони на САЩ, показва анализ на базираната в Атланта компания за рисков капитал Valor Venture, създаден в партньорство с Йейлския университет. Стартъпите на запад са оценени средно на 14 млн. долара, в сравнение със средно 9 млн. долара в Средния запад – най-ниското ниво в страната.

През 2019 г. Ник Хегеман съосновава PaintJet – стартъп за роботика, който използва изкуствен интелект, за да автоматизира проекти за боядисване. Фирмата е създадена в Нешвил, Тенеси. Когато започва да набира 1 млн. долара финансиране през 2021 г., виртуалното сключване на сделки, което вече е станало нещо обичайно, му позволява да се среща онлайн с инвеститори и потенциално да получава чекове от хора от Силициевата долина и Ню Йорк, казва Хегеман.

„Смятам, че това е осъществимо навсякъде“, коментира той. „То ни позволи да бъдем до нашите клиенти“.

Хегеман казва, че PaintJet, чието официално име е Foreman Technologies, е привлякла допълнителен интерес от страна на инвеститорите при набирането на средства заради оценката на сделката.

PaintJet набира 3,5 млн. долара ранно финансиране през октомври.

Югоизтокът записа ръст на финансирането на стартиращи компании. През второто тримесечие базираните там стартъпи са събрали 6 млрд. долара, или с 20% повече спрямо предходното тримесечие, разкрива доклад, публикуван от базираната в Атланта Panoramic Ventures. В национален мащаб стартъпите са привлекли 71,9 млрд. долара през второто тримесечие, което представлява спад с 10% в сравнение с предходното тримесечие, показва още информацията на PitchBook и NVCA.

Много инвеститори остават уверени в предимствата да бъдат базирани в Силициевата долина. Това е оправдано единствено защото класът рискови активи се разширява отвъд местната индустрия, коментира Сара Гуо, базиран в Сан Франциско рисков инвеститор, която прекарва почти десетилетие в Greylock Partners, преди да създаде собствен фонд тази година.  

Гуо казва, че се насочва към стартиращи фирми за изкуствен интелект, а концентрацията на таланти в този сектор в Силициевата долина е ненадмината.

„Тук съм, защото по-голямата част от предприемачите, с които искам да работя, ще бъдат тук“, коментира тя.

Томаш Тунгуз, партньор в базираната в Силициевата долина Redpoint Ventures, написа в скорошна публикация в блог, че не вярва, че развитието на други региони означава, че Силициевата долина губи своя блясък.

„Човек може да заключи, че други географски области са източили доларите на Сан Франциско“, пише Тунгуз. „Да се обрисува успехът на едно място като загуба за друго е несериозна причинно-следствена връзка“. По-скоро цялата индустрия се разширява, смята той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:35 | 01.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още