IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Международните валутни резерви на БНБ спаднаха до близо 33,5 млрд. евро към юни

Централната банка е продължила да провежда консервативна политика по отношение на управлението на риска

17:47 | 20.12.22 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Архив Ройтерс
Снимка: Архив Ройтерс

Балансовата стойност на брутните международни валутни резерви на Българската народна банка към края на юни 2022 г. възлиза на 33,48 млрд. евро, което спрямо края на 2021 г. представлява намаление с 1,116 млрд. евро, или спад с 3,23% като относителен дял от активите на БНБ във валута. Това става ясно от отчета на централната банка за първото полугодие, публикуван на сайта ù.

През отчетния период БНБ продължи да провежда консервативна политика по отношение на управлението на риска при инвестициите на брутните международни валутни резерви, пише в отчета. Във връзка с инвазията на Русия в Украйна са ограничени инвестициите към някои емитенти и контрагенти на БНБ, които имат експозиции към Русия.

През второто тримесечие на 2022 г. са предприети известни облекчения на някои от допълнителните инвестиционни ограничения, въвеждани през предходните две години във връзка с пандемията от COVID-19, отнасящи се до лимитите за определени класове активи. Отменени са и част от забраните за предоставяне на депозити при банки контрагенти на БНБ.

През отчетния период експозицията към кредитен риск остана ограничена, като в края на първото шестмесечие на 2022 г. приблизително 69% от валутните резерви са инвестирани в активи с най-високото кредитно качество, оценени с дългосрочен кредитен рейтинг ААА.

В структурата на валутните резерви по видове инструменти има намаление на дела на ценните книжа за сметка на увеличение на дела на предоставените от БНБ депозити. По отношение на матуритетната структура е увеличен делът на инвестициите в най-краткосрочния падежен сектор (от 0 до 1 година) за сметка на понижението на дяловете във всички останали падежни сектори.

Доходът от инвестиции на международните резерви на БНБ през периода е отрицателен в размер на -130,28 млн. евро, което се равнява на -0,48% доходност за периода. Този резултат се дължи главно на силно отрицателните лихвени равнища по депозитите при първокласни чуждестранни банки, както и на отрицателната доходност на деноминираните в евро облигации с високо кредитно качество, в които е инвестирана по-голямата част от валутните резерви на БНБ.

Доходът от валутен дисбаланс за полугодието е положителен и възлиза на 154,81 млн. евро. Основен принос за този доход има промяната в пазарната цена на монетарното злато, измерена в евро.

В резултат на лихвената политика на БНБ нетният финансов резултат от пасивите за първото шестмесечие на 2022 г. е положителен и е 26,04 млн. евро, което съответства на 0,09% доходност за периода.

Като резултат от тези три компонента нетният доход от управлението на международните валутни резерви през отчетния период е 50,56 млн. евро, което представлява обща доходност от 0,19% за първото шестмесечие на 2022 г.

През първото шестмесечие на 2022 г. БНБ е изразходвала за издръжка средства в размер на 71,193 млн. лв. (50,5% от утвърдения годишен бюджет), включително 24,8 млн. лв. за издръжка на паричното обращение. Разходите за изпълнението на инвестиционната програма на БНБ през периода са 4,921 млн. лв., което представлява 16,8% от утвърдените в бюджета средства по този показател за годината, пише още в отчета.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:47 | 20.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още