IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Презастрахователите вдигат цените си, оттегляйки се от Русия и Украйна

Презастрахователите претърпяха остри загуби от конфликта в Украйна и от природни катастрофи

15:09 | 03.01.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: unsplash.com
Снимка: unsplash.com

Световните застрахователни компании са изправени пред трудна 2023 г., тъй като презастрахователите вдигат лихвите по ключови бизнес линии с до 200% от 1 януари и се оттеглят от подписвачески риск в Русия, Украйна и Беларус, съобщават презастрахователни брокери във вторник.

Презастрахователите застраховат застрахователите и 1 януари е най-важната дата за презастрахователите за подновяване и коригиране на цените по 12-месечни полици в контекста на големи икономически или геополитически промени, например войната в Украйна, която избухна през февруари.

Презастрахователите претърпяха остри загуби от конфликта и от природни катастрофи, например урагана Иън във Флорида, който брокерската къща Howden нарежда на второ място сред природните катастрофи по отношение на застрахованите загуби.

„Секторът изпитва най-острото си, циклично увеличение на цените от периода 2001-2006 г., ако не и от преди това“, казва Дейвид Фландро, ръководител на анализаторския екип в Howden, в доклад.

Презастрахователите намаляват експозицията си към риск от урагани в САЩ, като процентите на презастраховане на имоти в САЩ се увеличават с до 150% в най-лошо ударените райони от 1 януари, казва Gallagher Re в друг доклад.

Цените на презастраховането в авиацията, силно засегната от стотици блокирани самолети в Русия, са се повишили с цели 200%, казва Gallagher Re.

Ураганът Иън и други природни катастрофи причиниха застрахователни загуби за 115 млрд. долара в световен мащаб миналата година, което е доста над 10-годишната средна стойност от 81 млрд. долара, показаха оценки на презастрахователя Swiss Re от миналия месец. Климатичните промени са една от причините за по-високите загуби, казват източници от индустрията.

Всеки ръст на цените, изискван от презастрахователите, вероятно ще бъде прехвърлен от застрахователните компании към корпоративните им клиенти, с което рискуват застраховането да стане по-скъпо и трудно за купуване, казват източници от индустрията.

Пазарът добавя и изключения, което значи, че от 1 януари „ще е много трудно да се открие покритие“ за Русия, Украйна и Беларус, казва председателят на Gallagher Re International Джеймс Викърс за Ройтерс.

Някои застрахователи вече се отдръпнаха от предоставянето на покритие за тези страни заради риска от санкции или големи загуби.

Без презастраховане застрахователите вероятно ще проявят още по-голяма неохота да предоставят покритие за региона, казват източници от индустрията. Застрахователите на кораби вече казаха, че се оттеглят в резултат на това.

Gallagher Re, Howden и Guy Carpenter казват, че тазгодишните дискусии за подновяване на договорите между презастрахователи и застрахователи са били особено трудни и някои условия са били договорени в последния момент.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:09 | 03.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още