IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Банките в еврозоната затегнаха рязко критериите за кредитиране на бизнеса

Наблюдава се също и силен нетен спад на търсенето на корпоративни заеми през първото тримесечие

15:02 | 02.05.23 г. 5
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Банките в еврозоната са затегнали критериите си за отпускане на кредити на бизнеса през първото тримесечие с най-бърз темп от дълговата криза през 2011 г. Това съобщи днес Европейската централна банка (ЕЦБ), цитирана от AFP и БТА.

От януари до март "критериите за одобрение на кредити и кредитни линии за компании са били значително затегнати", сочи тримесечен доклад на регулатора, публикуван два дни преди заседанието на франкфуртската институция, на което предстои да бъде взето решение за лихвите.

Нетен дял на банките в еврозоната, които отчитат затягане на кредитирането за бизнеса. Графика: Bloomberg Нетен дял на банките в еврозоната, които отчитат затягане на кредитирането за бизнеса. Графика: Bloomberg

Тези данни, без да се отчитат днешната статистика на Евростат за инфлацията в еврозоната през април, биха могли да насърчат ЕЦБ да ограничи поредното повишение на лихвите, което ще се обсъжда в четвъртък (4 май). Икономистите залагат на повишение от 0,25 процентни пункта след покачването с 0,5 пункта през март.

Банките са отчели също и силен нетен спад на търсенето на корпоративни заеми или кредитни линии за компании през първото тримесечие, и то с най-бърз темп от световната финансова криза насам.

Критериите при ипотечните кредити за домакинствата са затегнати значително, а при потребителските кредити това се наблюдава в по-малка степен.

Това затягане следва вече наблюдавана подобна тенденция през предходните тримесечия и потвърждава, че политиката на повишение на лихвите и на намаляване на ликвидните инжекции на ЕЦБ за овладяване на инфлацията вече дава своите плодове.

ЕЦБ е реинвестирала само частично облигациите в падеж в баланса си и е сложила край на огромните и целеви заеми за банките. Това е оказало отрицателен ефект върху условията за финансиране и ликвидните позиции на институциите и ги е накарало да затегнат кредитната си политика.

През март растежът на отпуснатите за частния сектор кредити - за компаниите и домакинствата - е продължил да се забавя и е достигнал до 3,8 на сто в коригирани данни за някои финансови операции, сочи отделно месечно проучване на ЕЦБ.

ЕЦБ е повишила лихвите с 3,50 процентни пункта от юли миналата година в рамките на безпрецедентна кампания за затягане на паричната политика, за да овладее скока на потребителските цени.

Банките в еврозоната очакват през второто тримесечие по-умерено затягане на условията за кредитиране с изключение на ипотечните заеми.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:04 | 02.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

5
rate up comment 16 rate down comment 2
SporqZaKef
преди 1 година
Много удобно ви се 'изключиха' коментарите под статията за кабинета на Промяната ... Жалкарчета
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 3
danchomentata
преди 1 година
Пролетарии таа BlackRock многа фитопланктон е глътнала.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 3
danchomentata
преди 1 година
През август 2007 година Ка Бе Се купува 80,5% от българската застрахователна компания ДЗИ, а през септември същата година и търговската банка Сибанк. От юни 2017 г. ОББ също става собственост на Ка Бе Се, като я купува от Националната банка на Гърция за общата сума от 610 милиона евро.[2] През 2018 г. ОББ и Сибанк се сливат, под егидата на Ка Бе Се. СобственикBlackRock
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 21 rate down comment 2
sssaaa
преди 1 година
Тошето и оная скумрия Полина да плащат бързо за нова рекламна статия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 36 rate down comment 1
Repoman
преди 1 година
А у нас кога? Време е и у нас да се затягат критериите за кредитиране, за да не се наложи пак държавата да плаща масрафа когато лошите кредити започнат да растат. Ние не сме някакъв илюзорен стабилитетен остров, все пак на земята живеем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още