IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Светослав Миланов, „Инвестбанк": Доверието е ключът към стабилността

Традиционните банки и финтех компаниите вече са партньори, а не конкуренти, казва изпълнителният директор на „Инвестбанк"

11:54 | 04.05.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Представители на водещи финансови институции и регулаторни органи в България ще представят своя професионален поглед за еволюцията в банкирането, особеностите на финтех двигателите и навлизането на еврото в България в новото издание на специализираната банкова конференция Banking Today, която се организира от водещия икономически сайт Investor.bg, част от Investor Media Group. Събитието ще се проведе в три панела на 4 май от 14:00 часа в Интер Експо Център, София.

За бъдещето на банкирането разговаряме с един от лекторите на конференцията- Светослав Миланов, изпълнителен директор и председател на УС на „Инвестбанк" АД.

Г-н Миланов, събитията през март ни напомниха колко крехки могат да бъдат системи, за които смятаме, че всъщност са здрави. Как трябва да се промени банкирането на бъдещето, за да не се стига до подобни миникризи, да не говорим за по-големи?

- Ключовата дума тук трябва да бъде „доверие“. Всяка една система е здрава, докато в нея има доверие. Интересното е, че събитията в САЩ от началото на март тази година направиха препратка към финансовата криза от 2008 г., но нещата сега са коренно различни и подобни аналогии са некоректни. Това е така именно защото банкирането се променя, регулациите – също. Начинът, по който информацията се разпространява в момента, прави финансовите системи много по-уязвими и при този процес няма особено работещи механизми за влияние.

Онлайн банкирането също много променя нещата – през дигиталните канали за банкиране видяхме как само за един ден над 40 млрд. долара бяха изтеглени от Silicon Valley Bank при първото масово теглене на депозити. Точно заради това доверието е ключът към стабилността и банките не трябва да пестят сили и средства в тази насока. Клиентите не бива да се съмняват, че в лицето на своята банка имат надежден партньор, който управлява добре активите си.

За да изпреваря следващия въпрос, ще допълня, че няма никакви основания да се притесняваме за банковия пазар в България или да говорим за пропукано доверие в системата. Освен това различните пазари инвестират в различни активи, не би могло да има съпоставка с нашия пазар. Това, което предстои да видим е дали доверието е възстановено и паричните потоци в световната икономика ще се насочат отново към финансовите пазари или ще търсят безрискови възможности с цел да се предпазят от нова банкова криза и от рецесия. Считам обаче, че по-скоро вече виждаме повече апетит за риск.

Светослав Миланов
Снимка: Инвестбанк

Светослав Миланов е изпълнителен директор и председател на УС на „Инвестбанк" АД от септември 2021 г. Той е с богат опит в банковата сфера. Кариерното му развитие минава през ръководни позиции в няколко банкови институции: Fibank България, Алфа банк и TBI, бил е изпълнителен директор на Първа инвестиционна банка в Албания.

Завършил е магистратура в Югозападния университет „Неофит Рилски“, а бакалавър в УНСС. Придобива и сертификат по бизнес счетоводство от The Chartered Institute of Management Accountants в Лондон.

Помрачаващата се конюнктура оказва негативно влияние върху възможността за набиране на финансирания на редица финтех компании. Дори оценката на Revolut спада значително. На този фон – как ще се развие конкуренцията между традиционните и необанките?

- Не мисля, че вече можем да говорим за конкуренция между традиционните банки и финтех компаниите/необанките. Става дума за партньорство и трансфер на технологии. Ако преди няколко години имаше нещо като бум във финтех сферата, сега вече говорим за развитие и усъвършенстване на огромното разнообразие от финансови услуги, които предлагат както банковите институции, така и компании като Revolut. Няма как да не призная, че дигиталната трансформация на традиционните банки бе донякъде „форсирана“ именно от финтех компаниите. Това беше абсолютно здравословна конкуренция, която в крайна сметка промени пазара. И двете страни от този процес продължават да извличат взаимна изгода и вече партньорствата между финтех компаниите и банките са обичайно явление. Традиционните кредитни институции имат нужда от технологични решения, но пък разполагат с нужните лицензи, със солиден брой клиенти и богата клонова мрежа - нещо, което понякога е предизвикателство за т. нар. необанки.

Традиционните банки са със стабилни позиции заради установените си марки и взаимоотношения с клиенти, но от друга страна имат нужда да разнообразят портфолиото си от интегрирани услуги. Точно заради това тези партньорства се превърнаха в успешен бизнес ход, а не се разглеждат като конкуренция.  

Докъде ще стигнат централните банки в политиката си на затягане? Ще успеят ли да регулират успешно между нивата за намаляване на инфлацията и тези за стимулиране на икономиката?

- Вероятно политиката по повишение на лихвите няма  да спре, докато не се успокои  инфлацията. Няма да е лесно, защото централните банки ще бъдат изправени пред компромис между  управлението на инфлацията и поддържането на стабилността  на банковия сектор. През април  базисната инфлация в еврозоната  се забави за пръв път от 10 месеца насам, което идва в  подкрепа на агресивното затягане на лихвените проценти, но в същото време има данни, че  банките в еврозоната затягат критериите за финансиране на  корпоративни клиенти. Говоря за  доклада на ЕЦБ, според който за първото тримесечие на годината  сме свидетели на най-голямото  затягане на критериите за  одобрение на кредити и кредитни  линии за компании от 2011 г. насам.

Инфлацията няма как да бъде  победена, ако не се използват  инструментите на паричната политика. В същото време е необходима и стабилна бюджетна фискална дисциплина и максимално намаляване на бюджетните дефицити, защото няма как централните банки да се справят сами. Може би вече е време да се помисли за промяна на различните правителствени пакети в подкрепа на гражданите срещу високите цени на енергоносителите или поне да бъдат по-насочени към определени групи, а не така масово към всички.

В момента в еврозоната текат дебати за промяна на фискалните правила. Кой модел според Вас е най-справедлив? А кой е най-подходящ за България?

- Считам, че е здравословно фискалните правила да останат такива, каквито са в момента. Не е случайно, че те се прилагат  толкова години, и то успешно. Целта на фискалните правила  е да гарантират своевременно редуциране на бюджетните дефицити и високите съотношения на  дълга, като в същото време  са предпоставка за необходимите публични и частни инвестиции. Конкретно за България вярвам, че най-добре е да се придържаме към балансиран бюджет.

Защо подкрепяте събитието Banking today?

- Обмяната на идеи и опит винаги е добра инвестиция. Това е едно от водещите събития в сектора, където можеш  да си свериш часовника, да чуеш и видиш как се променя технологичният свят. „Инвестбанк“ АД е модерна дигитална банка и за нас е важно да бъдем в крак с тенденциите, да говорим открито за предизвикателствата и да споделяме опита си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:54 | 04.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още