IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лагард: Има голяма вероятност ЕЦБ да продължи да повишава лихвите и през юли

Шефът на ЕЦБ посочи, че не вижда да има спирала при заплатите и цените

18:10 | 15.06.23 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Европейската централна банка (ЕЦБ) не е приключила с битката си за охлаждане на инфлацията и е „много вероятно“ да повиши отново лихвените проценти, когато нейните служители се срещнат на следващото заседание през юли, предупреди гуверньорът на регулатора Кристин Лагард, цитирана от Ройтерс.

Тя посочи, че ЕЦБ не вижда да има спирала при заплатите и цените.

„Колкото по-скоро, толкова по-добре, когато говорим за това кога ще се върне инфлацията до целта от 2%, но също така трябва да бъдем реалисти и да проверяваме отговора, който даваме“, изтъкна още Лагард.

По думите ѝ инфлацията не се охлажда достатъчно бързо, като ЕЦБ ще бъде толкова рестриктивна, колкото е необходимо, „за да сме сигурни, че ще достигнем целта“.

„При настоящите параметри 2,2% през 2025 г. не е задоволителен резултат. Ето защо предприемаме такива решения, каквито взехме и днес“, изтъкна още Лагард.

Тя подчерта, че по отношение на очакваната пауза в затягането на паричната политика такава в момента не се обсъжда. „Изобщо не сме го обсъждали, защото имаме работа за вършене“, категорична беше тя.

„Това, което ще продължим да наблюдаваме и анализираме, доколкото можем, е цялата тези енигма на пазара на труда, който, както казах, играе важна роля, защото много услуги – които са от значение за икономиката – са интензивни по отношение на труда и заплатите там играят ключова роля“, посочи Лагард по повод на факторите, които определят политиката на ЕЦБ.

Според Лагард рисковете за ускоряване на инфлацията включват потенциален подновен натиск при цените на енергията и храните, както и такъв, свързан с войната в Украйна.

„Трайно покачване на инфлационните очаквания над нашата цел или по-високи от очакваните увеличения на заплатите или маржовете на печалбата също може да доведе до по-високи нива на инфлация, включително в средносрочен план. Скорошните споразумения за заплатите в редица страни засилиха рисковете за повишаване на инфлацията“, изтъкна Лагард.

Тя добави, че инфлацията се забавя, но се очаква да остане ускорена за „твърде дълго време“.

По-рано днес регулаторът повиши лихвите за осми пореден път, като сигнализира, че не е приключил със затягането на паричната политика.

Инфлацията в еврозоната се забави до 6,1 на сто през май, което е доста под рекордните 10,6 на сто през октомври. Прогнозата на ЕЦБ обаче е тя да се задържи твърде висока твърде дълго. Юнските макроикономически прогнози показват, че експертите на Евросистемата очакват общата инфлация да бъде средно 5,4% през 2023 г., 3,0% през 2024 г. и 2,2% през 2025 г., съобщи днес ЕЦБ.

Притеснени, че нарастващите заплати оказват по-траен натиск върху цените, някои от колегите на Лагард подчертаха необходимостта от по-нататъшно затягане на политиката. Шефът на Бундесбанк Йоаким Нагел каза, че така нареченият терминален лихвен процент може да не бъде достигнат през лятото, което предполага връх от 4% или повече въпреки последните икономически проблеми на Германия.

Управителят на френската централна банка Франсоа Вилроа дьо Гало беше по-предпазлив в изказванията си, като посочи, че оставащите стъпки пред ЕЦБ ще бъдат „относително незначителни“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:11 | 15.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 6
danchomentata
преди 10 месеца
Хампарцумян: Крипто не е банка, но говори за страшен интелектПрочетете целия материал на следния линк: https://***.actualno.com/economy/hamparcumjan-kripto-ne-e-banka-no-govori-za-strashen-intelekt-news_1881929.html Actualno.com
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 6
danchomentata
преди 10 месеца
Тази зима няма да е по-лоша от Виденовата. Инфлацията мисля, че ще започне да се укротява. Ще преминем през трудностите. Когато взимате 30-годишен кредит, трябва да сте готови, че на моменти лихвата ще е по-висока https://***.24chasa.bg/biznes/article/12167543
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 5
danchomentata
преди 10 месеца
Яденьето е по две, Ванчо от КЕВР нема ли да обади ОЛП на БНБ преди да метем цената на шумата https://***.youtube.com/watch?v=ZofWBBVeLIs
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още