IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новозеландската централна банка прекрати серията си от 12 последователни увеличения на лихвите

Регулаторът запази основната лихва без промяна заради отслабващия инфлационен натиск

12:18 | 12.07.23 г.
Ивета Томева
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Централната банка на Нова Зеландия запази лихвите без промяна за първи път от почти две години насам на фона на признаци, че по-слабата икономика забавя инфлацията, пише Bloomberg.

Комисията по паричната политика на регулатора запази основния лихвен процент на ниво от 5,5% в сряда в Уелингтън, както прогнозираха всички 19 икономисти, участвали в проучване на Bloomberg, прекратявайки серията от 12 последователни увеличения. Последният път, когато централните банкери оставиха лихвите непроменени, беше през август 2021 г.

„Лихвите ограничават разходите и инфлационния натиск, както беше нужно и се очакваше“, коментират представители на Новозеландската централна банка в изявление. „Комисията е убедена, че с лихвите, които остават на рестриктивно равнище за известно време, ръстът на потребителските цени ще се върне в рамките на своя целеви диапазон.“

Затягането на лихвените проценти в Нова Зеландия с 525 базисни пункта - най-агресивния ход от въвеждането на основния лихвен процент през 1999 г., забави икономическия растеж, докато нарастващата имиграция намалява натиска върху ръста на заплатите. Спадът в потребителските разходи може да не се промени скоро, тъй като много ипотечни кредити с фиксирана лихва все още не са преминали към значително по-високи лихви.

Новозеландският долар поевтиня след съобщението, но след това се възстанови. Доходността по облигациите и суапове се понижи.

„Продължаваме да вярваме, че Новозеландската централна банка е приключила със затягането, въпреки че не очакваме понижение на основната лихва до май следващата година“, коментира Ник Тъфли, главен икономист в ASB Bank в Оукланд. „От сега нататък регулаторът ще продължи да следи данните, за да потвърди дали има вероятност инфлацията да се забави спрямо очакванията“.

Според някои икономисти Новозеландската централна банка все пак ще трябва да увеличи лихвения процент поне още веднъж тази година, за да е сигурна, че ще забави инфлацията до целевото равнище от 1 до 3%.

С един ход пред останалите

Новозеландската беше една от първите централни банки, които започнаха да повишават лихвите, тъй като след пандемията започна да се усеща глобалният инфлационен натиск. Регулаторът изпреварвайки останалите централни банки в това число Австралийската, Фед и Английската централна банка.

В протокола от заседанието си Комисията по паричната политика на регулатора отбеляза, че някои други централни банки продължават да вдигат лихвите като ответна реакция срещу упорито високата основна инфлация.

„Комисията отбеляза, че паричната политика в Нова Зеландия е достигнала по-ограничаващо ниво по-рано, отколкото в много други икономики“, пише в него.

Решението на банката днес беше междинен преглед, а не тримесечно становище за паричната политика, затова банката не публикува нови прогнози и нямаше пресконференция с гуверньора Ейдриън Ор.

В последните си прогнози през май регулаторът посочи, че референтният лихвен процент ще остане на ниво от 5,5% до третото тримесечие на 2024 г.

Инфлацията се забави до 6,7% през първото тримесечие. Данните за второто тримесечие трябва да бъдат публикувани на 19 юли и някои икономисти очакват допълнително забавяне до 6% или по-ниско равнище.

Инфлацията е „твърде висока“, но се очаква да тя да се завърне към целевия диапазон до втората половина на 2024 г., заявиха днес представителите на регулатора.

„Въпреки че заетостта е над максималното си устойчиво равнище, има признаци за разсейване на натиска на пазара на труда и намаляване на броя на свободните работни места“, допълват те.

През годината до май имиграцията се доближи до тригодишен връх, което увеличи броя на работниците и намали недостига на квалифицирани кадри. 

Икономиката на Нова Зеландия се сви през последните месеци на 2022 г. и първото тримесечие на тази година и въпреки че през второто тримесечие може да се е стабилизирала, три от най-големите банки в страната прогнозират, че по-късно тази година ще настъпи нова рецесия.

„Последните данни показват, че растежът вероятно ще остане слаб в близкото бъдеще“, коментират представителите на Новозеландската централна банка. „Ръстът на потребителските разходи се забави, а активността в жилищното строителство се сви“.

Днешното изявление на банката затвърждава мнението, че лихвите са достигнали своя връх, смята Стивън Топлис, ръководител на изследванията в Bank of New Zealand в Уелингтън.

„Въпреки че няма индикации да са нужни нови увеличения на лихвите, по същия начин банката е категорична, че основната лихва няма да се понижи в близкото бъдеще", допълни той. "Не виждаме признаци за никакви промяна още известно време“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:12 | 12.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още