IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Barclays обяви обратно изкупуване на акции за 750 млн. паунда

Британската банка отчете ръст на печалбата въпреки слабото представяне на инвестиционното банкиране

10:27 | 27.07.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Британската банка Barclays в четвъртък отчете печалба за първата половина на годината в съответствие с очакванията, след като процъфтяващият ѝ бизнес с потребителски и кредитни карти е продължил да компенсира сриващите се приходи от инвестиционно банкиране, докато сключването на корпоративни сделки е в застой, предава Ройтерс.

Кредиторът отчете печалба преди данъците от 4,6 млрд. паунда в съответствие със средната прогноза на анализаторите за 4,5 млрд. паунда и над сумата от 3,7 млрд. паунда от преди година.

Резултатите на Barclays подчертават промяна в развитието на бизнес линиите на световните банки, тъй като инвестиционното банкиране и търговията са засегнати от турбулентни пазари и намаляващо клиентско търсене. В същото време по-стабилни области като търговия на дребно и корпоративно банкиране печелят от растящите лихви.

Barclays отчете 10% спад на печалбата от инвестиционното си банкиране. Печалбата на подразделението за търговия с активи с фиксирана доходност, валути и суровини е намаляла с 6% до 2,97 млрд. паунда, а на отдела за търговия с акции се е сринала с 49% до 1,3 млрд. паунда.

Американските банкови гиганти като Goldman Sachs и Citigroup по-рано този месец отчетоха слаби резултати на инвестиционното банкиране, макар че главният финансов директор на конкурентната JPMorgan Джеръми Барнъм заяви, че вижда положителни сигнали в сфери като предлагане на акции, които изпаднаха в застой през последната година.

Barclays обяви още програма за обратно изкупуване на акции на стойност 750 млн. паунда, което е доста по-щедро от средната прогноза на анализатори, събрана от банката, за 575 млн. паунда.

Някои инвеститори казаха за Ройтерс по-рано този месец, че искат банката да приоритизира връщането на повече капитал към акционерите, вместо да го инвестира, след като кредиторът завърши обратно изкупуване за 500 млн. паунда през април.

Растящите лихви на ключовите пазари на Barclays – САЩ и Великобритания, са подкрепили печалбата, но освен това притискат кредитополучателите и увеличават риска от дефолт по заемите.

Банката е заделила 896 млн. паунда през шестмесечния период за потенциално влошени заеми, което е над двойно повече от сумата от 341 млн. паунда през предишната година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:27 | 27.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още