IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руската централна банка повиши лихвите за трети пореден път

Въпреки слабата рубла и увеличението през август регулаторът повиши лихвата до 13%

17:03 | 15.09.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Руската централна банка повиши лихвите си за трети пореден път, подготвяйки се за още инфлационни рискове. Увеличението от петък следва извънредното такова, което регулаторът предприе преди месец, и което до момента не е помогнало за намаляването на натиска върху руската рубла, пише Bloomberg.

Централните банкери повишиха основната лихва до 13% от 12% по време на редовното си заседание в петък. Въпреки че решението изненада много от икономистите, които очакваха пауза, паричните пазари прогнозираха увеличение от 100 базисни пункта.

Централната банка заяви, че „ще прецени необходимостта от допълнително повишение на лихвите на следващите си срещи“, сочат от банката в изявление. Набор от прогнози, публикувани заедно с решението, показаха, че централните банкери сега очакват по-високи лихви през 2023-2024 г. и годишният темп на инфлация през 2023 г. да бъде 6-7% в сравнение с предишната прогноза за 5-6,5%.

„Откроиха се и редица фактори, които пораждат рискове от засилване на инфлацията, а именно растежът на вътрешното търсене, изпреварващ капацитета за разширяване на производството, и обезценяването на рублата през летните месеци“, се казва в изявлението. „Следователно е необходимо допълнително затягане на паричната политика, за да се ограничи ускорението на инфлацията и тя да се забави до 4% през 2024 г.“, се посочва още.

В новите си прогнози банката не промени оценката си за брутния вътрешен продукт пред 2023 г. и неговият очакван ръст остана в диапазона от 1,5% до 2,5%. Оценките за годишната инфлация, за средното равнище на основната лихва и за балансът по текущата сметка бяха ревизирани във възходяща посока. Инфлацията се очаква да се задържи в диапазона от 6% до 7%, средната лихва през 2023 г. да бъде на ниво 9,6-9,7%, а балансът по сметката да достигне излишък от 45 млрд. щатски долара, в сравнение с 26 млрд. долара в предходната прогноза.

Руската централна банка се изправя смело срещу рисковете за икономиката си, след като шансовете за рецесия рязко се увеличиха след повишението на лихвите с 3,5 процентни пункта на срещата през август. Затягането на паричната политика е основателно, тъй като рублата все още е слаба, а прогнозите за инфлацията се влошават.

Гуверньорът Елвира Набиулина не обоснова много ясно решението си пред пазара, а само заяви, че централната банка е подала „неутрален“ сигнал след последната си среща, което означава, че в бъдеще може да се очаква както пауза, така и повишение.

Изненадващо, по време на едноседмичното си оттегляне, преди да вземе решение, централната банка в сряда публикува инфлационни очаквания сред бизнеса, като обикновено публикуваше проучвания на нагласите сред домакинствата преди решението си за лихвите.

Индикаторът, измерващ очакванията на компаниите, играе ключова роля за формирането на политиката и последните резултати показват, че очакванията за цените на бизнеса са най-високите такива от повече от година насам. Потребителската инфлация също се е ускорила за четвърти пореден месец през август на годишна база, надхвърляйки нивото от 5%.

Президентът Владимир Путин тази седмица определи извънредното решение за лихвените проценти като навременно и подходящо и изрази увереността си за рублата, като определи колебанията на валутата като „контролируеми" и такива, които не изискват по-крайни мерки.

Увеличението през август обаче вече увеличи над три пъти шансовете за рецесия през следващите шест месеца, до около 20%, сочат от Bloomberg Economics, като твърдят , че вероятността от рецесия може да се засили до 40%, ако лихвите бъдат повишени допълнително.

„Като се има предвид решимостта на Руската централна банка да не затяга капиталовия контрол, единственият начин, по който може да се засили рублата, е чрез повишаване на лихвите“, заяви Татяна Орлова от Oxford Economics, която прогнозираше увеличение със 100 базисни пункта. „Причината е, че рублата все още изглежда уязвима“, коментира тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:03 | 15.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още