IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ердоган назначи експерт по криптоактиви в комисията по паричната политика на централната банка

Фатма Йозкул е преподавател в Университета Мармара в Истанбул

14:58 | 23.12.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган е назначил Фатма Йозкул, професор, който преподава по криптоактиви и блокчейн технология, в комисията за определяне на лихвите на централната банка.

Йозкул, преподавател в Университета Мармара в Истанбул, е най-новият член на комисията по паричната политика на централната банка на Турция, според президентски указ, публикуван рано в събота, предава Bloomberg.

Основните изследователски области на Йозкул са счетоводство, финанси и одит. Тя е водила курсове по блокчейн технология и криптоактиви, според профила ѝ, публикуван на уеб страницата на университета.

Ердоган събра нов екип за управление на икономиката, след като спечели общите избори през май. Той назначи бившият банкер от Goldman Sachs Group Inc. Хафизе Гайе Еркан като управител на централната банка през юни. Банката повиши лихвените проценти с 3400 базисни пункта до 42,5%.

Назначаването на Йозкул е малко вероятно да промени курса на настоящата парична политика. Фокусът на нейната скорошна работа е блокчейн, крипто активи и тяхното въздействие върху финансите. Тя публикува книга за отчитането на криптоактиви през 2022 г.

Централната банка на Турция стартира платформа за сътрудничество за дигитална турска лира през 2021 г. и проведе тестови трансакции в дигитална лира в края на 2022 г. Правителството също се очаква да представи проект на закон за регулиране на криптоактивите през 2024 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:31 | 23.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още