IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

УниКредит: Икономиките в Централна и Източна Европа ще нараснат с около 3% през 2024 г.

България е след държавите, които ще имат бюджетен дефицит под 3% през 2024-2025 г.

16:40 | 16.01.24 г. 1
Снимка: Emanuele Cremaschi/Getty Images
Снимка: Emanuele Cremaschi/Getty Images

Икономиките в Централна и Източна Европа (ЦЕИ) ще нараснат с около 3% през 2024 и 2025 г., очакват анализаторите от „УниКредит“. Сходни темпове на растеж ще отбележат и Западните Балкани, като данните бяха представени по време на форума за Централна и Източна Европа Euromoney.

„Темповете на растеж в региона на Централна и Източна Европа са близо до потенциала тази година, докато в Западна Европа е 0,5%, което е под потенциала“, каза Дан Букша, главен икономист на „УниКредит“ за ЦИЕ по време на форума.

Икономистите на компанията очакват бюджетни дефицити от под 3% от БВП през 2024-25 г. в Босна и Херцеговина, България, Хърватия, Чехия и Сърбия, с отрицателни фискални импулси в повечето страни от ЦИЕ. Според тях фискалните корекции ще бъдат забавени от графика на изборите.

Според последния икономически анализ на „УниКредит“ за тримесечието за региона „Година на решаващи избори“ частното потребление вероятно ще бъде водещо за възстановяването на растежа в региона, подпомогнато от по-бързия растеж на реалните заплати и увеличаването на кредите на фона на по-ниските лихвени проценти. Очаква се капиталовите разходи и износът да допринесат за растежа най-рано през второто тримесечие на годината.

Според прогнозите проевропейските партии ще спечелят повечето места в Европейския парламент. В същото време изборите на национално ниво през 2024-25 г. ще бъдат последните, преди политиците в региона да бъдат принудени да се справят с демографските и икономическите предизвикателства.

Според анализа на „УниКредит“ приемането на еврото в България през 2025 г. или 2026 г. ще бъде сред основните решения, които трябва да се вземат в Централна и Източна Европа. Сред другите водещи теми ще са разширяването между ЕС, Западните Балкани, Молдова и Украйна. Според икономистите предстои Полша и Румъния да затвърдят своето геополитическо значение, както и да се вземе решение относно предоставянето на повече подкрепа за Украйна. Икономистите виждат основните рискове в по-нататъшен популистки наклон от основните партии, понижаване на рейтингите, слабо външно търсене, водещо до рецесия и други.

В този макроикономически и геополитически план страните от Централна и Източна Европа продължават да бъдат двигатели на растежа и за „УниКредит“. Групата е втора по големина в ЦИЕ по отношение на активите към третото тримесечие на 2023 г., възлизащи на 236 млрд. евро, включително с Alpha Bank Румъния, коментира Теодора Петкова, директор за Централна и Източна Европа на „УниКредит“.

Централна Европа и Източна Европа допринася за 33% от общия размер на кредитите на банката, 31% от общия размер на депозитите и 30% от нетните приходи на групата, сочат финансовите резултати на банковата група към третото тримесечие на 2023 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:40 | 16.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 3
zelka007
преди 3 месеца
хихи ... за ужаст! на антиваксърете-газовици , държавите от ЦИЕ ще се движим напред и нагоре ... хората от Уникредит си разбират от работата !! 111% ще се доверя на тях , а не на кавръков и компанията апокалиптици нефели ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още