IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Панета от ЕЦБ: Моментът за намаляване на лихвите бързо приближава

Всички спекулации за точния момент на парично облекчаване би било безплодно упражнение, заяви гуверньорът на Италианската централна банка

14:20 | 10.02.24 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Моментът, в който Европейската централна банка (ЕЦБ) ще намали основните лихви, „бързо приближава“ и навременни и постепенни стъпки ще помогнат да се намали произтичащата от това волатилност на финансовите пазари и в икономиката, заяви гуверньорът на Италианската централна банка в събота.

На среща на Assiom Forex в Генуа членът на ЕЦБ Фабио Панета заяви, че следващият ход по паричната политика трябва да отразява ситуация, в която дезинфлацията продължава и спиралата заплати-цени е малко вероятна, докато повишаването на лихвите се оказва, че има по-силен ефект върху икономиката, отколкото в миналото.

„Моментът за обръщане на позицията на паричната политика приближава бързо“, каза Панета, който стана гуверньор на Италианската централна банка през ноември, припомня Ройтерс.

„Трябва да обмислим предимствата и недостатъците на намаляването на лихвите бързо и постепенно спрямо късно и по-агресивно, което може да засили волатилността на финансовите пазари и икономическата активност“, добави той.

ЕЦБ запази лихвите си на рекордно високо ниво от 4% миналия месец и потвърди ангажимента си за борба с инфлацията, макар че моментът за облекчаване на разходите по заемите приближава.

Дебатът сега е фокусиран върху това дали ЕЦБ ще започне да намалява лихвите от април, или ще избере по-късен момент.

„Всички спекулации за точния момент на парично облекчаване би било безплодно упражнение и неуважение към Управителния съвет на ЕЦБ като колегиален орган“, каза Панета.

ЕЦБ прекрати най-бързия си цикъл на затягане на лихвите през септември.

През последните седмици ключови централни банкери твърдят, че са нужни още доказателства, че инфлацията се приближава към целта, преди да се намалят лихвите, макар че расте доверието, че ценовият натиск отслабва.

„Това, което трябва да се обсъжда сега, са условията за започване на разхлабване на паричната политика, докато в същото време се избягват рисковете за ценова стабилност и ненужните вреди за реалната икономика“, каза Панета.

Говорейки за опасенията, изразени от по-ястребово настроените централни банкери, Панета каза, че са се появили низходящи рискове пред инфлационните очаквания, а страховете за „проблем в последния момент“ при свалянето на цените изглеждат неоправдани, тъй като инфлацията се забавя също толкова бързо, колкото нарасна.

Освен това силният номинален ръст на заплащането, което може да наложи рискове, се компенсира от спада при други разходи, така че общите производствени разходи на компаниите – основния двигател на инфлацията, са спрели да растат. Тъй като разходите са стабилни, а търсенето слабо, по-малко вероятно е бизнесът да прехвърля увеличението на заплатите към потребителите.

Панета омаловажи инфлационните рискове, произлизащи от кризата в Червено море, заявявайки, че морският транспорт формира малък дял от общите производствени разходи.

„И тук слабото търсене и високият инвентар намалява възможността по-високи транспортни разходи да бъдат прехвърлени към цените в значителна степен“, каза Панета, добавяйки, че не може да бъде изключено ескалиране на напрежението.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:10 | 10.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още