IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лейн от ЕЦБ: Рискът от ръст на заплатите остава и не бива да бързаме с разхлабването

Той заяви, че средносрочните перспективи за инфлацията остават неясни

19:45 | 08.02.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Европейската централна банка (ЕЦБ) ще търси повече сигурност, че инфлацията се връща към целта си, за да могат централните банкери да намалят лихвите си според главния икономист Филип Лейн, пише Bloomberg.

Сигнализирайки отново, че предпочита да не се бърза с разхлабването на политиката, Лейн заяви по време на реч в четвъртък, че макар процесът на дезинфлация да се развива по-бързо от очакваното в момента, средносрочната перспектива не е толкова ясна.

„По отношение на цялостната оценка за курса на нашата политика, ние трябва да напреднем в процеса на дезинфлация, преди да се почувстваме достатъчно уверени, че инфлацията ще достигне своевременно целта и ще се задържи трайно там", заяви Лейн в института "Брукингс" във Вашингтон.

Представителите на ЕЦБ са все по-сигурни, че инфлацията се връща към 2% и се подготвят да започнат да намаляват лихвите по-късно тази година. Някои сигнализират, че е възможно първо намаление през април – резултат, към който и инвеститорите клонят. Други очакват следващата среща през юни, тъй като тогава ще са разгледали данните за заплатите.

"Имаме някакъв вероятен и според мен значим риск от повишаване на заплатите", каза Лейн.

В сряда членът на Изпълнителния съвет Изабел Шнабел призова политиците да бъдат „търпеливи и предпазливи“. В интервю за Financial Times тя предупреди да не се предприемат прибързани действия на фона на упоритата инфлация на услугите, стабилния пазар на труда, разхлабването на финансовите условия и напрежението в Червено море.

Ръстът на цените в еврозоната беше малко по-силен от очакваното в началото на годината, макар че се забави леко до 2,8% през януари от 2,9% през декември. Междувременно еврозоната едва избегна рецесията през втората половина на 2023 г., а перспективите за растежа остават слаби.

Говорейки по-рано през деня, членът на Управителния съвет Пиер Внуш сподели мнение, сходно с това на Лейн, особено за заплатите.

Лейн каза, че решенията на ЕЦБ относно разходите по заемите трябва внимателно да съпоставят противоположните рискови фактори.

„В този процес паричната политика трябва внимателно да балансира риска от прекалено затягане чрез поддържане на високи лихвени проценти за твърде дълго време срещу риска от преждевременно отдалечаване от позицията на изчакване, която ЕЦБ е заела от септември“, каза той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:45 | 08.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още