IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борис Вуйчич от ЕЦБ отхвърли залозите за понижение на лихвите още през април

Макар и ЕЦБ да постига напредък вътрешната инфлация и ръста на цените на услугите остават упорити

22:05 | 06.02.24 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Европейската централна банка (ЕЦБ) не трябва да избързва с лихвените понижения, заяви гуверньорът на Хърватската централна банка Борис Вуйчич пред Ройтерс, като допълни, че ако иска да запази доверието в себе си, ЕЦБ ще трябва да се увери, че инфлацията наистина е под контрол.

Според него може да има паузи по пътя на разхлабването и че така нареченият "равновесен" лихвен процент (който би задържал инфлацията, докато икономиката набира скорост, бел.авт.)  в Европа вероятно е по-висок в момента, отколкото беше преди.

Предвид инфлацията, която бързо спадна от двуцифрените си стойности през 2022 г., и стагниращата икономиката на еврозоната, финансовите пазари залагат на около пет намаления на лихвените проценти от ЕЦБ тази година, които да започнат още през април.

Вуйчич обаче е от централните банкери, които отхвърлят тези прогнози.

„Сега имаме нужда от малко търпение“, коментира Вуйчич в интервю. „Това, което видяхме по отношение на инфлацията до момента, беше добър напредък, но ръстът на цените на услугите и вътрешната инфлация все още остават упорити“, добави той, изтъквайки и силата на пазара на труда в Европа.

Следващите месеци ще определят кога ЕЦБ ще предприеме действия, но след като се забави през 2022 г., когато инфлацията се ускори на фона на руската инвазия в Украйна, Вуйчич заяви, че в момента от ключово значение е ЕЦБ да бъде внимателна.

Коментарите на Вуйчич последваха дебат в университета в Уоруик в неделя с икономиста Чарлз Гудхарт, който предупреди, че охлаждането на инфлацията и спокойствието на световните пазари на облигации вероятно ще трае само още 6 до 9 месеца.

Високите нива на дълг, бързото намаляване на броя на заетите, глобалното затопляне и деглобализацията ще стимулират инфлацията в бъдеще.

В по-краткосрочен план Гудхарт се тревожи, че Доналд Тръмп, който отново набира популярност в Съединените щати, може е причината Фед да намали лихвите бързо, предизвиквайки по-сериозна версия на кризата на британските пазари през 2022 г., когато тогавашният премиер Лиз Тръс предложи мащабни и непосилни държавни разходи.

В отговор на тези опасения Вуйчич заяви, че „вероятно не трябва да се фокусираме твърде много върху политиката, преди да видим какъв е резултатът и какви са икономическите последици“.

„Това, което видяхме в миналото обаче, е, че в световната търговия се въведоха много ограничения (от Доналд Тръмп) и че процесът на глобализация, който в миналото оказваше влияние и върху инфлацията, до известна степен обърна посоката си. А това може да окаже влияние и в бъдеще."

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:05 | 06.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още