IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Печалбата на швейцарския застраховател Swiss Re записа силен ръст

Компанията очаква печалбата да продължи да нараства през тази година и да надхвърли 3,6 млрд. долара

19:14 | 16.02.24 г. 2
Снимка: Michele Limina/Bloomberg
Снимка: Michele Limina/Bloomberg

Нетната печалба на швейцарската застрахователна компания Swiss Re AG нарасна до 3,21 млрд. долара през 2023 г. благодарение на по-високите маржове при застраховане и лихвени проценти, предаде Bloomberg.

Печалбата е в съответствие с прогнозите и води до възвръщаемост на собствения капитал от 22,3% за цялата година, което е малко под консенсусната оценка. Миналогодишната нетна печалба беше 472 млн. долара.

Swiss Re очаква печалбата да продължи да нараства през тази година и да достигне над 3,6 млрд. долара, се казва в съобщение на компанията от петък.

"Бизнесът ни е добре позициониран, за да се възползва от настоящата пазарна среда, докато средата на по-високи лихвени проценти подкрепя периодичния доход от инвестиции", заяви главният финансов директор Джон Дейси в изявлението. "Тази положителна динамика на приходите ни дава увереност да увеличим изплащането на инвеститорите."

Бордът на директорите ще предложи увеличен дивидент в размер на 6,80 долара на акция, заявиха от Swiss Re.

Ключовият бизнес на базираната в Цюрих компания в областта на имуществото и злополуките отчита нетна печалба от 1,86 млрд. долара за миналата година, в сравнение с 312 млн. долара през 2022 г. Това отразява "силните маржове и положителното развитие на резервите", заявиха от компанията.

Исковете за обезщетения, свързани с природни бедствия, са достигнали 1,3 млрд. долара през миналата година, което е под бюджета на Swiss Re от 1,7 млрд. долара, каза тя. Претенциите включват щети, причинени от земетресението в Турция и Сирия и от урагана Отис в Мексико.

Миналата година Swiss Re предложи Жак дьо Воклерой да изпълнява функциите на временен председател до официалното гласуване за него на следващата среща на акционерите през април. Промяната беше предизвикана от напускането на Серджо Ермоти, който беше председател на компанията от април 2021 г., но се завърна като главен изпълнителен директор в UBS Group AG.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:14 | 16.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още