IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ ще отучва банките от свободните пари, но внимателно

Кредиторите ще се стимулират да отпускат заеми, но при наличие на предпазни мрежи за ограничаване на риска от финансово напрежение

14:22 | 14.03.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Европейската централна банка (ЕЦБ) иска да отучи банките да държат твърде много свободни пари, но ще се опита да го направи внимателно, за да не разстрои финансовата система или кредитирането, показва направеният преглед на оперативната рамка на банката.

За десетилетието на ниска инфлация и свръхниски лихви ЕЦБ наводни банките с пари в брой чрез масово изкупуване на облигации, за да ги насърчи да отпускат заеми и да стимулира растежа на цените, пише Ройтерс.

Това до голяма степен премахна необходимостта банките да вземат заеми една от друга и ефективно прикова овърнайт лихвата на междубанковия пазар към тази, която централната банка плаща по депозитите.

Тази изключително щедра система обаче трябва да бъде адаптирана към новата епоха, в която инфлацията и лихвените проценти са по-високи и ликвидността, напомпана в системата, се източва.

Съгласно новата рамка, представена в сряда, ЕЦБ ще даде на банките повече стимули да си отпускат заеми, като същевременно ще осигури предпазни мрежи за ограничаване на риска от финансово напрежение.

„Рамката ще гарантира, че прилагането на нашата политика ще остане ефективно, стабилно, гъвкаво и ефикасно в бъдеще, когато балансът ни се нормализира“, казва управителят на ЕЦБ Кристин Лагард в изявление.

Централната банка на еврозоната ще се стреми да поддържа междубанковия лихвен процент "близо" до своя лихвен процент по депозитите, който в момента е 4%.

Вместо да изпомпва самостоятелно свободни пари в системата, тя ще разчита повече на банките, които си дават заеми една на друга, тъй като облигациите, които е купила, падежират и излишната ликвидност напуска системата.

Банките все още ще могат да търсят от ЕЦБ колкото желаят обезпечени пари в брой на нейните седмични основни операции по рефинансиране и 90-дневни аукциони.

В опит да се намалят финансовите санкции и стигмата за кредитополучателите, които се обръщат към централната банка, лихвата на тези аукциони, която в момента е 4,5%, ще бъде намалена, за да се намали спредът с лихвения процент по депозитите на ЕЦБ до 15 базисни пункта.

ЕЦБ също така планира да стартира дългосрочни заеми и операции за закупуване на облигации, след като види, че балансът ѝ отново е започнал да расте в резултат на собствените заеми на банките.

„Тези операции ще имат съществен принос за покриване на структурните нужди от ликвидност на банковия сектор, произтичащи от автономни фактори и изискванията за минимални резерви“, казват от ЕЦБ.

Вероятно в бъдеще ЕЦБ ще се фокусира върху покупките на облигации с по-кратък срок.

ЕЦБ планира да преразгледа новата система след две години или дори по-рано, ако е необходимо, казват още от банката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:22 | 14.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още