IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нетният лихвен доход на Nordea Bank надхвърли очакванията

Сумата възлиза на 1,95 млрд. евро за трите месеца до края на март

09:34 | 18.04.24 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Най-големият кредитор в Скандинавския регион Nordea Bank заяви, че нетният лихвен доход за първото тримесечие продължава да расте, увеличавайки се с 11% на годишна база и надвивайки очакванията на анализаторите, съобщава Bloomberg.

Сумата възлиза на 1,95 млрд. евро за трите месеца до края на март. Анализаторите в проучване на Bloomberg очакваха средно 1,94 млрд. евро.

„Имахме силен старт на годината“, каза главният изпълнителен директор Франк Ван-Йенсен в изявление в четвъртък. „Въпреки потиснатата икономическа среда поддържаме стабилна бизнес инерция“.

Банките по-рано спечелиха от евтиното финансиране, поддържайки лихвите по депозитите сравнително без промяна, докато разходите за заеми постепенно бяха повишени в отговор на по-високите лихви от централните банки. Комбинация от по-слаба икономика и натиск върху банките собствениците на депозити да получат по-добра компенсация предполага, че нетният лихвен доход ще се свие занапред.

Ръстът в нетния лихвен доход през първото тримесечие е в резултат на подобрен марж на депозитите, по-висок обем на корпоративно кредитиране и по-високи лихви от касови наличности, отчасти засенчени от по-ниски маржове при кредитирането, каза Nordea.

Нетната печалба на банката за периода се е увеличила с 19% на годишна база до 1,36 млрд. евро. Анализаторите очакваха 1,19 млрд. евро.

Въвзвръщаемостта на собствения капитал възлиза на 17,8%. Nordea все още цели показателят да стигне 15% през 2024 г., като приходите нарастват по-бързо от разходите. Акциите на банката поевтиняват тази година, представяйки се по-зле от тези на скандинавските конкуренти, отчасти след като резултатите за четвъртото тримесечие се оказаха по-слаби.

Кредиторът сложи край на четвърта програма за обратно изкупуване на стойност 1 млрд. евро през февруари. Общо тя е закупила обратно акции на стойност 5,5 млрд. евро от края на 2021 г.

Качеството на кредитите остава силно с по-ниски от очакваното нетни загуби по заемите от 33 млн. евро. Банката все още има буфер от 505 млн. евро, без промяна в местна валута, за да покрие загубите от влошаващи се заеми в бъдеще. Ван-Йенсен по-рано отбеляза, че подобни загуби ще започнат да се „нормализират“ с времето, заявявайки, че нивата близо до нула не са устойчиви в дългосрочен план.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:34 | 18.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още