IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Казакс от ЕЦБ: Твърде рано е да се обявява победа над инфлацията

Според него рискът от по-упорит от очакваното ръст на цените "е част от играта"

11:11 | 19.04.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Още е твърде рано да се твърди, че инфлацията в еврозоната е победена, въпреки че Европейската централна банка е напът да намали лихвените проценти през юни, смята Мартинс Казакс, член на Управителния съвет на ЕЦБ и гуверньор на Латвийската централна банка.

Рискът от по-упорит от очакваното ръст на цените - нещо, което САЩ изпитват в момента - "е част от играта", заяви той в рамките на пролетните срещи на Международния валутен фонд и Световната банка, цитиран от Bloomberg.

"Това е причината да не казвам, че сме обърнали посоката", посочи Казакс. "Трябва да останем предпазливи“.

Инфлацията в еврозоната наскоро се забави до 2,4%, въпреки че ръстът на цените в сектора на услугите от месеци се задържа на два пъти по-високо от целевото ниво от 2%. Междувременно предварителните данни сочат, че нарастването на възнагражденията на работниците - ключов фокус за централните банкери – остава на стабилно ниво.

Това позволи на ЕЦБ да сигнализира, че вероятно ще намали разходите по заемите през юни, освен ако икономическите или геополитическите перспективи не се променят драстично. Казакс призова за "последователен, зависещ от данните" подход към разхлабването на паричната политика, като добави, че не вижда необходимост да се "бърза" с понижаването до равнища, при които разходите по заемите да спрат да задържат активността.

"Да, икономиката не е силна, но изглежда, че доверието се подобрява", каза той. "Не сме в режим на криза".

Понастоящем инвеститорите очакват между три и четири съкращения от страна на ЕЦБ през тази година - оценка, която Казакс определи като съответстваща на икономическите перспективи на самата финансова институция.

Мартинс Казакс призна, че между икономиките на еврозоната и САЩ съществуват връзки, които представителите на ЕЦБ трябва да вземат предвид при определянето на паричната си политика.

"Разбира се, ние живеем на едно и също земно кълбо", заяви той. "Нашите икономики са свързани, особено финансовите пазари“, изтъкна централният банкер.

А Едуард Шиклуна, който също е член на Управителния съвет на Европейската централна банка, заяви, че ако лихвените проценти не бъдат понижени както в зоната с единна валута, така и в САЩ, икономиката на еврозоната ще бъде изправена пред двоен удар.

"Предположението за обрат в икономиката и възстановяване през втората половина на годината се основава и на очакването, че паричната ни политика ще стане по-малко рестриктивна", заяви в интервю гуверньорът на Малтийската централна банка.

"Ако не намалим лихвените проценти и ако по-рестриктивната позиция на паричната политика в САЩ се отрази на глобалните условия за финансиране, това би било двоен удар за икономиката на еврозоната", каза той във Вашингтон. "Нашата парична политика е много рестриктивна и става още по-строга в реално изражение с понижаването на инфлацията".

"Не бива да обявяваме победата над инфлацията преждевременно, но не бива и да прекаляваме и отново да се окажем в ситуация, в която инфлацията е твърде ниска и имаме проблеми да я върнем на 2%", посочи още Шиклуна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:11 | 19.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още