IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американските банки си тръгват от Wall Street

Преди център на финансовата индустрия днес старите сгради на емблематичната улица стоят празни

11:03 | 23.04.24 г. 11
Автор - снимка
Редактор
Емблематичната централа на JPMorgan на Wall Street 23. Снимка: Wikipedia
Емблематичната централа на JPMorgan на Wall Street 23. Снимка: Wikipedia

Най-голямата банка в САЩ се оттегли от улицата, където се роди американската финансова индустрия.

JPMorgan Chase в петък закри клона си на Wall Street, слагайки край на над 150 години физически отношения между банката и улицата, която е синоним за световния паричен бизнес.

Преместването няма да се усети от повечето туристи, посещаващи района, пише The Wall Street Journal. Повечето банки и брокерски къщи, които преди са населявали Wall Street, вече ги няма, откривайки нови домове из Манхатън или другаде. Терористичните атаки на 11 септември 2001 г., само на няколко пресечки, предизвикаха изселване, което пандемията от Covid-19 помогна да се ускори.

Окончателното напускане на гиганта JPMorgan е крайъгълен камък предвид историята му в стария квартал. Малко по-надолу на улицата, на номер 23, точно срещу Нюйоркската фондова борса, Джей Пиърпонт Морган и синът му трансформират компанията в една от най-мощните банки в света. В процеса те помагат САЩ да се превърне в центъра на световната финансова индустрия.

Днес „банка от Wall Street” се определя като финансова институция с търговска дейност, която се простира по света, а инвестиционните ѝ банкери консултират висши мениджъри. Действителното местоположение на улицата на е от значение.

В същото време исторически сгради на Wall Street се оказват празни черупки със свободни витрини и табели „Отдава се под наем“ на фасадите си.

„Преди виждахте мъже в двуредни костюми, пушещи пури, да се разхождат надолу-нагоре по улицата, а лимузините чакаха пред големите банкови сгради, за да ги вземат“, разказва Петър Тучман, брокер на NYSE. “Атмосферата бе на Wall Street от старата школа, която просто я няма от известно време“.

Банките заемат няколко стотици квадратни метра на улицата, посочва Джон Сантора, председател на дейността за Ню Йорк в имотната компания Cushman & Wakefield. Само към 2000 г. тази цифра е била близо 465 хил. кв. метра.

Туристите все още идват да снимат историческите сгради и близката статуя на „Безстрашното момиче“. Прочутият бик на Wall Street също е наблизо. Но банкери се срещат рядко по улиците.

„Никой не идва вече тук“, жалва се Сунил Рали, който има будка за вестници на Wall Street от 1991 г. насам.

Рали обмисля да затвори будката си, тъй като трафикът от пешеходци е намалял с над 50% от пандемията насам. Туристите помагат, но не покриват загубата от работниците, които са били клиенти пет дни в седмицата, казва той.

Над него се извисява 55-етажна сграда, построена през 80-те години и обитавана първо от JPMorgan, а после от Deutsche Bank. А от 2021 г. е празна.

Най-оживената улица

В края на 19 век Wall Street задвижва еволюцията на САЩ от страна на селски райони в най-изтъкнатия финансов център в света. Ню Йорк узурпира мястото на Лондон, докато банките от Wall Street помагат с финансирането на бързия индустриален растеж на САЩ и по-късно отпускат милиарди, за да финансират армиите в Европа.

Улицата става синоним на американските финанси заради фондовата борсата на ъгъла на Broad Street и Wall Street, както и заради банките, чиито централи са там, например J.P. Morgan & Company, Bank of New York и the National City Bank, предшественик на Citigroup.

„Wall Street днес е най-оживената улица на този континент“, пише Матю Хейл Смит в книга от 1874 г. за улицата. „Ежедневните ѝ сделки се телеграфират до всеки град в Съюза и до столицата на всеки бизнес град в света“.

Тогава банките надраснаха улицата. Сливанията създадоха корпорации с големи търговски дейности, които се нуждаеха от по-големи пространства, от тези, които небостъргачите от 20-те години на Wall Street можеха да предложат.

JPMorgan напуска номер 23 през 80-те години, а по-късно се мести в центъра на Манхатън през 2001 г. Банката е проучвала закупуването на сградата на Wall Street 23, посочват мениджъри, но така и не се стида го сделка. Сега кредиторът строи бляскава нова офис кула за централата си на Парк Авеню, на няколко километра северно.

Мавзолей и луксозен фитнес

Тучман, брокерът от пода на NYSE, вижда от първа ръка как се променя улицата. Той започва да работи там през 1985 г., пишейки телеграфическите фондови поръчки за Cowen & Co.

„В момента, в който повървях по улицата, разбрах, че това е мястото за мен“, казва той и допълва: „Имаше енергия, адреналин и беше хаос“.

Сега подът на NYSE е много по-тих, пълен с бръмчащи компютри и водещи на CNBC. Навън присъствието на млади професионалисти, живеещи в луксозни жилищни сгради, води до промени в историческите финансови забележителности.

Веригата фитнес зали от висок клас Equinox заема бившата централа на Bankers Trust на Wall St. 14, чиято горна част е проектирана да прилича на Мавзолея на Халикарнас. Веригата универсални магазини T.J. Maxx пък е в мазето.

Тучман си спомня, когато това е било истинска банка.

„Имаше огромни тавани и гишето на всеки касиер беше от красив ръчно изработен бронз“, казва той. „Беше наистина невероятно“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:03 | 23.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

11
rate up comment 0 rate down comment 1
pabed91009
преди 1 седмица
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:---- https://shorter.me/keto
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 9 rate down comment 3
pinoccio
преди 1 седмица
До: RepomanЕдинствената подкрепа е държавни облигации и разпределяне на парите между търговските банки за провеждане на фискални политики. Но БНБ е ограничена от борда. И то добре, защото всичко пак ще отиде в тухли. А пък с еврото и за тухли няма да има освен резерва, който ще изхарчат, а и няма фискален трансфер в рамките на еврозоната. Ни фиск, ни тухли.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 10 rate down comment 3
Repoman
преди 1 седмица
До: pinoccio, Има буфери, но реално банките трябва да кажат че са го позакъсали, за да им се даде подкрепа. А те не казват, и реално това се вижда, когато нямат пари за оеративната си дейност. В друга статия днес пишеше, че за този месец спестяванията в банките растат с 8.3%, а кредитите с 12.9%, т.е. парите изтичат от банките.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 16 rate down comment 4
pinoccio
преди 1 седмица
До: RepomanНапротив, стабилно е. Затова са банковите буфери. Но понеже не са никакви банки, затова нямат оперативни средства. Те освен да раздават кредити за тухли, друго не знаят. Раздали са всичко до последно. Търговско им е само името. Много искаха да похарчат и тия буфери, и то пак за кредити, ама не се получи. Имат силно лоби за натиск за еврото, за да смъкнат на 1%. Не ги интересува нищо. Поляците отказаха, защото и банките са въпрос на национален интерес. И чехи не искат, и унгарци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 15 rate down comment 2
Repoman
преди 1 седмица
До: Ironhorse, не е само пощенска, същото го наблюдавам при няколко от банките с които работя, просто нямат нужния кеш. Нещо което преди не ми се беше случвало, напоследък става масово. Има банкомати, които напоследък нямат заредени нужните пари. Започнаха и за заявки да се заяждат, дори и за малки суми, 5-10к лв. Нещо не е много наред, но БНБ и КФН явно са едната високо, другата далеко, т.е. никой нищо не контролира. Дано не съм лош пророк, но положението не е много стабилитетно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 11 rate down comment 6
Ckъcaнa_Ушaнka
преди 1 седмица
Тръгвали си от Wall Street! Най-добре да си тръгнат от този свят!!! Барабар с управниците им.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 14 rate down comment 14
zelka007
преди 1 седмица
хех ... разгромихте го този загнил запад ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 23 rate down comment 2
Ironhorse
преди 1 седмица
Забележете какви ги върши Пощенска банка, за да привлече кеш, без да плаща лихва по депозити. Банките в БГ вече изпитват остра ликвидост на кеш и тепърва банковите такси ще се сгромолясат.Очаквам БНБ да увеличи изискуемите резерви на 18-25 % (от сегашните 12%) , за да мирясат с това лудешко ипотечно кредитиране.Между другото въвеждането на еврото ще стане най-рано от 01.01.2027 г., така че банките дето разчитаха да им се освобдят резервите до изискуемипт от ЕЦБ 1% излязоха криви. Идват фалити!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 22 rate down comment 1
Ironhorse
преди 1 седмица
Хората избягват да спестяват огромни суми в кеш.Поне в Америка тази култура на инвестиране е от основанваето им като държава.Дори в Б-я, хората с пари вече не държат големи суми в кеш.Най-очевидното е влагането в строителство. Едните перат пари (легализират) (това са строителите), а другите (най-вече гастербайтери) купуват, за да защитят стойността на спестените пари. И едните и другите ще пият студена вода.Крайно време е парите да се инвестират, най-вече в собствено обучение и после в д ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 5
julian12
преди 1 седмица
Местят се във Флорида. Бизнесите бягат от демонкратичмите щати.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още