IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Де Гиндос от ЕЦБ: Намалението на лихвените проценти през юни изглежда договорено

Коментарът на вицепрезидента е в унисон с общия консенсус за облекчаването на паричната политика

12:13 | 23.04.24 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Според вицепрезидента на Европейската централна банка Луис де Гиндос финансовата институция е напът да понижи лихвените проценти още на срещата си през юни, предава Bloomberg.

"Ако нещата се развиват в същата посока, както през последните седмици, през юни ще разхлабим рестриктивната си позиция по паричната политика", каза той пред Le Monde в интервю, публикувано във вторник. "Ако приемем, че няма да има изненади дотогава, както се казва на френски, това е "свършен факт", добави банкерът.

Коментарът на Де Гиндос е в унисон с общия консенсус за облекчаването на паричната политика. Това, което ще се случи след юни, е по-спорно, като вицепрезидентът посочи като рискове инфлацията в сектора на услугите, по-силния ценови натиск в САЩ, геополитическата ситуация и потенциалното ѝ въздействие върху цените на петрола.

"Равнището на несигурност прави много трудно да се прогнозира каквото и да било", заяви още Де Гиндос. "Вече споменах юни. Що се отнася до това какво ще се случи след това, склонен съм да бъда много предпазлив", допълни той.

Преди две седмици Европейската централна банка отново запази разходите по заемите си без промяна, тъй като се нуждае от повече сигурност, че инфлацията се забавя към целта от 2%. Така лихвата по депозитите остана на ниво от 4%, а лихвеният процент по основните операции по рефинансиране и този по пределното кредитно улеснение също бяха запазени на текущите им нива от съответно 4,50% и 4,75%.

ЕЦБ поддържа лихвените проценти стабилни от септември, но вече сигнализира, че се очертават облекчения, като централните банкери очакват още няколко подкрепящи индикатора за заплатите, преди да „дръпнат спусъка“ към промяна.

Междувременно бързият растеж на заплатите, разглеждан от ЕЦБ като най-голямата заплаха за инфлация, се забавя, пазарът на труда се смекчава, инвестициите са по-слаби, а банковото кредитиране стагнира, като всичко това сочи към по-нататъшен спад на ценовия натиск.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:13 | 23.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 0
pabed91009
преди 1 седмица
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:---- https://shorter.me/keto
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 4
Repoman
преди 1 седмица
До: baba_meca, защо да са проблем държавните дългове? Нали вече се възприе масово в ЕС, бюджетният дефицит да се ограничи на 3% всяка година? Което е значително по-малко от щатите, където последните години си е 6-8%. Все пак това са развити държави и имат нужда от повече пари за по-глеми разходи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 13 rate down comment 5
baba_meca
преди 1 седмица
До: IronhorseПроблема по-скоро са държавните дългове на запад. Ако няма печатане(инфлация) то няма как да се изплащат. Както беше при нас през 90те...и резултата точно ние много добре го знаем от собствен опит - всички ще са бедни накрая.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 5
Ckъcaнa_Ушaнka
преди 1 седмица
До: zelka"00", и пак рубли са ти в устата. Ти да не си кеширал солидно там?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 18 rate down comment 5
Ironhorse
преди 1 седмица
До: zelka007И къде са опокрките? или си баем.Инфлацията в ЕС въобще не е овладяна, за САЩ още по-малко.По-скоро ще има вдигане на лихвите отколкото спад.Кредитополучателите дето се надаха инфлацията да им "плати" дълга, са пълни ***.В банките има все по-малко пари в кеш и то в целия свят, по една или друга причина.А, банка без кеш ,,, отича.Хич не се надайте да спаднат лихвите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 17
zelka007
преди 1 седмица
До: Ironhorse ... хаха ... 5 рубли , право по опорките ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 26 rate down comment 5
Ironhorse
преди 1 седмица
Хахаха,ФЕД е пред решение да вдигне лихвата в ЕЦБ им се ще да я намалят.Еврото ще потъне с невероятна скорост поради глупостите за социална държава, харченето за зелената измама и внасянето на нелегални престъпници в милиони.Швеция вече се дави в собствен сос .. то са убийства, изнасилвания, бомбени атентати, банди владеещи цели квартали ...Във Франция нелегалните вече открито нападат французи и ги ограбват, избиват ...Завчера Париж булвално е опустошен от афганистански навлеци ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още