IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ очаквано не предприе намаляване на лихвените проценти

Федералният резерв също даде знак, че не е готов за промяна

15:17 | 11.04.24 г.
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Европейската централна банка (ЕЦБ) отново запази разходите по заемите си без промяна, тъй като се нуждае от повече сигурност, че инфлацията се забавя към целта от 2%. Така лихвата по депозитите остана на ниво от 4%, а лихвеният процент по основните операции по рефинансиране и този по пределното кредитно улеснение също бяха запазени на текущите им нива от съответно 4,50% и 4,75%.

ЕЦБ поддържа лихвените проценти стабилни от септември, но вече сигнализира, че се очертават облекчения, като централните банкери очакват още няколко подкрепящи индикатора за заплатите, преди да „дръпнат спусъка“ към промяна.

Междувременно бързият растеж на заплатите, разглеждан от ЕЦБ като най-голямата заплаха за инфлация, се забавя, пазарите на труда се смекчават, инвестициите са слаби, а банковото кредитиране стагнира, като всичко това сочи към по-нататъшен спад на ценовия натиск.

Централните банкери се опитват да определят деликатния момент, в който да разхлабят лихвената си политика. Те не искат да задържат лихвените проценти по-високи по-дълго от необходимото, което може да навреди на икономиките в еврозоната, но в същото време не искат да ги облекчат твърде рано и да съживят ценовия натиск. Постигнат е значителен напредък в понижаването на инфлацията от двуцифрените ѝ стойности в края на 2022 г., но връщането на инфлацията до целевото равнище от 2% се очаква да бъде труден процес.

В началото на месеца стана ясно, че инфлацията в 20-те страни членки на еврозоната се забавя до 2,4% през март. Икономисти, анкетирани от Ройтерс, очакваха инфлацията да остане без промяна спрямо предходния месец на ниво от 2,6%. Неочакваният резултат затвърждава аргумента, че е време ЕЦБ да започне да намалява разходите по заеми от рекордно високите им нива.

Потенциална тревога за централната банка остава инфлацията при услугите, която се запазва на ниво от 4 на сто за пети пореден месец. Това предполага, че относително бързият растеж на заплатите държи цените в сектора под постоянен натиск.

Основната инфлация, следена отблизо от банкерите, за да се прецени устойчивостта на ценовия натиск, се забавя до 2,9% от 3,1%, което е под очакванията за 3 на сто, показаха още данните на Евростат. На месечна база общата инфлация се забавя до 0,8%.

Инфлацията се движи стабилно надолу повече от година, но се забави по-осезаемо миналата есен. 

От Европейската централна банка посочват, че трябва да се видят основни данни за заплатите от началото на годината, преди да се мисли за облекчения. Някои централни банкери също така се опасяват, че предприемането на действия, преди Федералният резерв на САЩ да започне да намалява лихвите, може да бъде контрапродуктивно, тъй като намалението на Стария континент би отслабило еврото и би повишило привнесената инфлация.

Заплатите растат сравнително бързо през последните тримесечия, но темпът на растеж се забавя и работниците все още бавно възстановяват реалната покупателна способност, загубена от няколко години на бърза инфлация.

Фед също не е готов за промяна

След заседанието на Федералния резерв в сряда стана ясно, че централните банкери не са готови да намалят лихвените проценти, докато не получат повече доказателства, че инфлацията твърдо се насочва към 2% - нивото, което те смятат за най-благоприятно в една здрава икономика.

Индексът на потребителските цени - широк измерител на разходите за стоки и услуги в цялата икономика - е скочил с 0,4 на сто на месечна база, което води до 12-месечен темп на инфлация от 3,5%. Икономистите, анкетирани от Dow Jones, очакваха ръст от 0,3% на месечна база и ниво на инфлацията от 3,4% на годишна.

Основният индекс на потребителските цени, който не включва храните и енергоносителите, също се е повишил с 0,4% на месечна база, като същевременно расте с 3,8% спрямо предходната година в сравнение с прогнози за съответно 0,3% и 3,7 на сто.

Общо 9 от 19-те централни банкери на Фед посочиха миналия месец, че очакват не повече от две намаления на лихвите през тази година. След публикуването на новите данни инвеститорите очакват първият такъв ход да стане факт най-рано през септември.

Миналия месец централните банкери гласуваха единодушно да оставят лихвените проценти непроменени в диапазона от 5,25% до 5,5%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:25 | 11.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още