IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турция планира нови фискални мерки за справяне със 70-процентовата инфлация

Мерките ще включват преглед на разходите и намаляване на инвестициите в някои сектори

22:35 | 09.05.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Турските власти се готвят да обявят още в понеделник (14 май) поредица от фискални мерки за намаляване на публичните разходи в опит да подпомогнат борбата с упоритата инфлация. Това разкриват източници, цитирани от Bloomberg.

Правителството в южната ни съседка ще въведе нови фискални мерки и ще ускори структурните реформи в икономическата си програма, е заявил министърът на финансите Мехмет Шимшек по време на частна среща с инвеститори в Истанбул в четвъртък.

Ресорното министерство засега отказва да коментира появилата се информация.

Обсъжданите мерки показват тревогата и нуждата от спешни действия от страна на централните банкери, които опитват да ограничат инфлацията възможно най-бързо. Икономисти очакват съвсем скоро годишната инфлация да достигне връх от около 75%, а днес централната банка в страната заяви, че според нея инфлацията ще завърши годината на ниво от 38 на сто.

Мерките за икономии на правителството ще включват преглед на разходите, забавяне на някои публични харчове и намаляване на инвестициите в някои сектори. Ценовата стабилност, укрепването на фискалната позиция, намаляването на дефицита и структурните реформи са били изтъкнати като приоритети на страната в презентацията пред инвеститорите.

Шимшек е инициатор на обрат в политиката на централната банка, който доведе до повишаване на основния лихвен процент с повече от 40 процентни пункта до 50%. Като част от промените централните банкери се опитват да намалят и раздутия бюджетен дефицит, който беше ощетен от предизборните харчове и огромните разходи след земетресението миналата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:13 | 09.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още