IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Асен Василев: При правителство днес до две седмици ще има вариант за бюджет с 3% дефицит

Възможно е еврото и левът да започнат да функционират едновременно по-рано у нас, за да бъде извършен преходът към единната валута по-плавно, допусна кандидатът за министър на финансите

14:13 | 06.06.23 г. 2
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Ако правителството бъде гласувано днес, още утре ще започнем работа с министерствата, ще изтеглим текущия вариант на бюджет и се надявам в рамките на десетина дни до две седмици да можем да имаме вариант на бюджет, който да е с 3 процента дефицит. Това съобщи номинираният за министър на финансите в кабинета "Денков-Габриел" Асен Василев, цитиран от БТА.

На въпрос откъде ще намери ресурс за намаляване на дефицита – в частта за разходите или за приходите, Василев коментира, че ще бъде комбинация от двете. „Влизайки в министерството, ще прегледаме всичко в детайл и предполагам, че до седмица ще можем да излезем с доста по-детайлна картина“, посочи той.

Асен Василев отговори положително на въпроса дали все още е реалистичен вариантът България да влезе в еврозоната през 2025 г. „Възможно е по-рано да бъдат пуснати и двете валути едновременно, за да бъде извършен преходът към еврото по-плавно“, е мнението на бившия вицепремиер и предложение за министър на финансите в кабинета "Денков-Габриел", изказано на финансовия форум "Шумът на парите".

Сред темите на форума са перспективите за икономиката във време на нарастваща инфлация, както и възможностите и предизвикателствата пред страната ни по пътя към еврозоната.

„Според мен по отношение на държавния дълг и бюджетния дефицит, който за миналата година възлизаше на около 3%, няма да имаме проблеми при въвеждане на еврото в България“, категоричен е Асен Василев. Той предвижда до края на годината инфлацията в България да възлезе на около 7%.

Лъчезар Богданов, главен икономист в Института за пазарна икономика, който участва в дискусиите, подчерта, че въвеждането на еврото е важно за България, защото поне с един-два пункта ще бъде увеличен кредитният рейтинг на страната. „Тук говорим за повишаване на цялостното ниво на доверие към българската икономика“, поясни той.

Атанас Колев, главен съветник в Икономическата дирекция на Европейската инвестиционна банка, смята, че възприемането на еврото е огромен плюс по отношение на цялостната инвестиционна среда. „Според годишното проучване на корпоративните инвестиции в ЕС ефектът на еврото в Хърватия през първите пет месеца от въвеждането му показва, че самото обявяване на това въвеждане има незабавен ефект върху бизнеса и цялостната икономика на страната“, разкри той.

Според Сандра Швалек, заместник-управител на Хърватската национална банка, приемането на еврото е логичната стъпка за малките икономики. „Ползите от приемането на еврото са множество, но бих могла да откроя няколко конкретни – ниска инфлация, стабилни държавни ценни книжа, дори по-висок интерес от страна на туристите към Хърватска, откакто официално станахме част от еврозоната“, заяви тя.

Матяж Сушец, ръководител на отдел „Политическа стратегия и институционални връзки“ в Европейския стабилизационен механизъм (ЕСМ), смята, че влизането в еврозоната е най-голямата проява на интеграция към стабилни икономически показатели. "Няма резки промени в цените, овладява се икономическата криза, достъпът до капиталовите пазари е значително по-добър. Кредитният рейтинг на дадената страна се увеличава и тя получава улеснен достъп до много добре развити инструменти за външно финансиране“, изброи той аргументите в полза на избора на европейска валута.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:13 | 06.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 4
danchomentata
преди 10 месеца
Какво е искал Асен Василев от Борика? Да осигурим кирки и лопати ВИДЕО https://***.standartnews.com/balgariya-politika/kakvo-e-iskal-asen-vasilev-ot-borika-da-podsigurim-kirki-i-lopati-video-514378.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 5
danchomentata
преди 10 месеца
Основен въпрос е каква ще е цената при ускоряването на т.нар. малки плащания.https://banker.bg/2022/01/06/levovite-prevodi-v-ramkite-na-chas/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още