IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Симеон Дянков: Под въпрос е дали ротационният кабинет ще се справи с еврозоната

Ключът за успеха на кабинета е в Христо Иванов, посочи бившият финансов министър

12:33 | 05.06.23 г. 10
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Investor Media Group
Снимка: Investor Media Group

Има много сили, които не искат да има редовен кабинет, но трябва да има редовно правителство, което да работи за приемането на България в Шенген и еврозоната. Този коментар по bTV направи бившият министър на финансите Симеон Дянков. Успех е съставянето на правителство между ГЕРБ-СДС и „Продължаваме промяната“ – „Демократична България“, посочи той.

Според него акад. Николай Денков и Мария Габриел ще успеят да работят добре.Той напомни, че страната ни няколко поредни години не покрива Маастрихтските критерии и изрази съмнение, че ротационното правителство ще успее да вкара страната ни в еврозоната.

Политическата конюнктура

„Вътре в партиите има голямо недоволство, ще има трудности, но ако се погледне политическата палитра на България, това би било най-стабилната коалиция", посочи Дянков и като пример за политическите настроения у нас даде партия „Възраждане“ и БСП, които не искат да има правителство. „В България е имало една част от бизнеса, показахте и братя Галеви, който е израснал по начини, по които в една европейска икономика няма как да се правят пари. Затова нито им харесва Шенген, нито еврозоната“, коментира той.

Бившият финансов министър е на мнение, че този кабинет може да издържи известно време, ако покаже успехи за влизането на България в Шенген, еврозона, направи съдебна реформа и бюджет.

По думите му колко време ще работи правителството зависи от Христо Иванов. „За мен ключовата фигура не е в кабинета, а е в парламента – това е Христо Иванов. За мен ключът за успеха на кабинета и колко месеца той ще работи е в Христо Иванов“, заяви Дянков и се надява, по темите, които засягат публичните финанси, да го подпомагат основни експерти като Атанас Славов, Надежда Йорданова, Георги Ганев и Мартин Димитров.

Държавният бюджет

Бившият финансов министър смята, че удължаването на бюджета не е проблем. „Спекулира се, че ще спре плащането на пенсиите – това не е така, има достатъчно пари. Поне до септември нещата ще са нормални. След това трябва да има бюджет, а и за следващата година“, обясни той.

Въпреки това Дянков е на мнение, че инфлацията в България е голяма, като същото важи и за дефицита.  „Няма да успеем следващата година дори да кандидатстваме за еврозоната, при положение че не изпълняваме критериите", посочи Дянков. „Абсолютно невъзможно е при 4% дефицит да се влезе в еврозоната“, допълни гостът.

Той е на мнение, че президентът Румен Радев се е справил добре с избора си на служебен кабинет. „Ако имаше слабости в това служебно правителство, те бяха при вицепремиера Атанас Пеканов, който не успя да се справи с Плана за възстановяване и устойчивост. Трябва да сме под дефицит 3% и с по-ниска инфлация. Това се изпусна по време на предишния редовен кабинет, когато Асен Василев беше финансов министър“, отбеляза Симеон Дянков и се надява „този път да си е научил урока“.

Бившият финансов министър подчерта, че в първия кабинет на „Продължаваме промяната“ Асен Василев се е справил слабо като финансов министър, но смята, че е израснал много. „Трябва да говори с хората в парламента. В Министерството на финансите има много отлични хора. Да работи с тях и да не прави чистки, защото това са хората, които ще ни вкарат в еврозоната“, съветва Симеон Дянков. Той е убеден, че само с лични разговори и компромиси не се влиза в еврозоната и призова Асен Василев да не прави стари грешки от редовния кабинет, а да работи с ГЕРБ и да иска съвети от коалиционните си партньори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:53 | 05.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

10
rate up comment 1 rate down comment 5
Скъсана_Ушанка
преди 10 месеца
Съскате ли, копейки? :))) А такааа! И обичайните глупости за посолства и подобни. Глупавички сте си и лузърчета.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 1
danchomentata
преди 10 месеца
"ГЕРБ и ДСБ намериха общ език.Днес разбрах, че тази бизнес - връзка е прераствала в политическа". https://bntnews.bg/bg/a/3890-gerb_i_dsb_nameriha_obsht_ezik
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 9
khao
преди 10 месеца
До: 0pk Сами сте си виновни ... а можеше още митрофанова да дава заповедите ... уви, они посралисс! :):):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 3
0pk
преди 10 месеца
Е, убедени сме, че ако постъпи команда от правилното посолство, това правителство ще се справи със всичко, не само с еврозоната! :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 11
khao
преди 10 месеца
До: mr. Yoda да ти .... на теб майкката, копейка пропаднала! :D:D:D ... изхода ти е към масква!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 11 rate down comment 5
mr. Yoda
преди 10 месеца
Да ви *** на еврозоната без правила и без изход!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 12
khao
преди 10 месеца
До: aldy ... че кой ти пречи да се иожениш за селския коч? ... никой няма да ви проверява на село, така че действай смело, не чакай разрешение от закона!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 7
aldy
преди 10 месеца
Евроблатото е важно, но преди това трябва да въведат задължителните еднополови бракове и да разрешат официално браковете с животни. Както е в "циливилизованните"страни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 3
danchomentata
преди 10 месеца
Пролетарии от всички страни, съединявайте се! (на немски: Proletarier aller Lаnder, vereinigt euch!) е сред най-известните комунистически лозунги.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
danchomentata
преди 10 месеца
Излъчването на обща номинация на СДС и ДСБ за кмет на София е зациклило, защото в столичната организация на партията на Костов не са успели да излъчат единна кандидатура, която да предложат на СДС.https://glasove.com/politika/dsb-ne-mozhe-da-reshi-dali-da-izdigne-za-kmet-na-sofiya-petur-moskov-ili-proshko-proshkov
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още