IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Панчугов: Обществото продължава да няма яснота какво събира ГЕРБ и ПП-ДБ

Ще оправдае ли обществените очаквания за политическа стабилност правителство на двете основни парламентарни формации, коментират експерти

14:10 | 02.06.23 г. 4
Автор - снимка
Редактор

Българското общество иска стабилност и разбира необходимостта от правителство, но това не означава, че то ще намери лесно оправдания за неговото съществуване. Обществото продължава да няма яснота какво събира двете основни формации въпреки техните заявки. Това мнение изрази в интервю за БНР политологът Христо Панчугов след размразените и неофициално приключили преговори между ГЕРБ-СДС и „Продължаваме промяната“ – „Демократична България“.

„Всичко може да се счупи", предупреди той, но описа разпадащите се институции в държавата като достатъчна причина да има управление. „Големият проблем е в политиката, която от години се е превърнала в изчерпано от съдържание място“, каза политологът.

По думите му „разговорът е за символите, за сблъсъка, за имиджа". „Радикализацията се случва заради отсъствието на политическа заявка от отсрещната страна – разпадащо се политическо пространство на нормалността, в която се намества „Възраждане“, посочи той и потвърди, че колкото повече пространство се остави на тази партия, толкова повече място тя ще заеме.

История на политическия успех

Политологът е категоричен, че единственото, което може да спре възхода на „Възраждане", е ако участниците в управлението успеят достатъчно бързо да постигнат политически успехи. Той прогнозира, че само тогава това управление „потенциално може да бъде много устойчиво и да продължи достатъчно дълго“, за да се излезе от ситуацията на радикализация. Христо Панчугов предупреди, че в противен случай управлението ще стане заложник на политически шантаж, на изнудване от страната на едната или другата политическа формация, на неяснота какво се прави и защо, и тогава се увелича шансът правителството да си отиде след местните избори.

„Правителството няма да има комфорта на стабилното мнозинство, от друга страна, има огромни обществени очаквания, а от трета страна – трябва да произведе бързи успехи, за да може не само да обясни своето съществуване, но и да спре разпада на българските обществени отношения, водени от „Възраждане" в този момент“, коментира политологът.

Панчугов потвърди, че на първо място отговорността ще понесе премиерът, защото ще трябва постоянно да договаря сложни мнозинства, да обяснява популярни и непопулярни решения и той ще е „първият, който ще отнесе наказанието на българските граждани, ако се провали управлението. „И, разбира се, след това тази отговорност ще се понесе от политическите партии, без значение дали си мислят, че могат да се скрият зад непартийни лица“, убеден е политологът и очаква на следващите избори подкрепата за тях да спадне драстично, ако не бъде обяснено достатъчно ясно защо се постъпва така в момента.

Политическото предложение

 „Обединение все още не съществува между ГЕРБ и ПП-ДБ. Списъкът с министри е интересен с това, че, с изключение на Асен Василев, няма други изявени политически личности. Действително е експертно правителство“, заяви пред Bulgaria ON AIR политологът Георги Проданов.

Според него бъдещият кабинет е „заложник на несрещан до момента модел в парламента". Той напомни, че двете големи партии са нежелани партньори от останалите партии. Проданов очаква, че липсата на алтернатива ще даде стабилност на евентуален кабинет поне до местните избори, които определи като „следващата голяма мина“. Той прогнозира, че ще продължи задкулисието в ГЕРБ, след като „изпирането не е целта на това правителство“.

Политологът Борислав Ангелов посочи, че в проектокабинета има хора с политическа биография, а други са експерти. „Оставам с впечатлението, че те няма да бъдат истинските министри. Не знам как ще бъде носена отговорността. Две формации правят правителство на всяка цена. Имам усещането, че с това правителство няма да излезем от кризата“, изрази съмнение за стабилността на бъдещия кабинет той и предположи, че правителство се конструира срещу президента и главния прокурор.

Ангелов отбеляза, че в момента „Продължаваме промяната" става заложник на ГЕРБ.

Психологът доц. Николай Димитров смята, че в бъдещото правителство има хора, които също имат своите обвързаности. „В огромната си част са там, за да изпълнят някаква определена поръчка много бързо – да се изчистят нечии имиджи и да се потулят следи, изрази мнение той и риторично попита: „Каква би била причината да зарежете всичко и да отидете да правите нещо току-така и да гоните празни идеи при цялото говорене, че това е временно правителство“.

Доказа ли поведението на депутатите на 1 юни, че в България има незряла парламентарна демокрация? Трябва ли президентът да изразява мнение по Конституция и след политическия си инженеринг на две партии? Каква роля си отреждат в партия Възраждане"?

Гледайте още видеа в сайта на Bulgaria ON AIR.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:10 | 02.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 1
mr. Yoda
преди 10 месеца
До: doba: Не го подценяват. Ненавиждат го!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 1
doba
преди 10 месеца
Панчугов, подценявате Обществото :) Хех
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 8
khao
преди 10 месеца
Ако резидента и руските агенти не бяха реагирали щеше да съм съгласен с говорещата глава... но те реагираха и се издадоха, така че вече ни е ясно защо стана прегръдката!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 9
RoyBatty
преди 10 месеца
"Обществото продължава да няма яснота какво събира ГЕРБ и ПП-ДБ"?Има яснота! Безп ринципното обединение на "страстната жажда за вла ст" и "стр аха от право съдие".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още