IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кувейт планира нов инвестиционен инструмент

Неговата цел е да инвестира на местния пазар и да стимулира икономическия растеж

16:52 | 16.07.23 г.
Снимка: pexels.com
Снимка: pexels.com

Кувейт планира създаването на нов държавен инвестиционен инструмент, за да инвестира на местния пазар и да стимулира икономическия растеж, показва последната работна програма на правителството.

Фондът за развитие Ciyada, както се нарича новият инструмент, „цели да ускори растежа на кувейтската икономика и да подобри качеството на живот, както и да засили напредъка в различни области на развитие чрез стратегическо планиране и ефективно изпълнение на мегапроекти за развитие“, показва програмата, официално пусната в неделя.

Новият инструмент е в допълнение към държавния фонд на страната на стойност 700 млрд. долара, припомня Ройтерс. Той играе ролята на спестовна касичка за живота след края петрола и е известен като Future Generations Fund (FGF), управляван от Kuwait Investment Authority и също инвестиращ в чужбина. Фондът също така управлява Общия резервен фонд. т.е хазната.

Ciyada ще работи в партньорство с местния и международния частен сектор, се посочва програмата. Правителството каза, че новият фонд ще работи „в рамките на доброто управление и прозрачност за постигане на напредък и просперитет“. Това е в контраст с FGF, който не отчита публично представянето си.

Предпроектно проучване за Ciyada, което ще има различен мандат от FGF, ще бъде приключено в рамките на една година.

Работната програма на правителството се издава при съставянето на всеки нов кабинет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:21 | 16.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

Финанси виж още