IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новото правителство на Полша е изправено пред нарастващ бюджетен дефицит

Все още не е ясно как кабинетът на Доналд Туск ще финансира обявеното увеличение на разходите

15:26 | 13.12.23 г. 1
Новият премиер на Полша Доналд Туск. Снимка: Bloomberg L.P.
Новият премиер на Полша Доналд Туск. Снимка: Bloomberg L.P.

Новото правителство на Полша е изправено пред нарастващ бюджетен дефицит, като се очаква новите ограничения при разходите и входящите парични потоци да повишат фискалния дефицит за следващата година до най-високото му ниво от пандемията от коронавирус, съобщава Bloomberg.

Потвърждаването на предизборните обещания за разходи от премиера Доналд Туск по време на речта му пред законодателите във вторник означава, че новият кабинет няма да започне с консолидиране на дефицита до следващата година, коментира Рафал Бенецки, главен икономист в ING Bank Slaski.

„Предполагаме, че в краткосрочен план фискалната политика ще остане експанзионистична и общият държавен дефицит може да достигне 6% от брутния вътрешен продукт (БВП)“ през следващата година, пише Бенецки в бележка до клиенти. „Финансовите пазари очакват сигнали, показващи дали опасенията относно дълга се увеличават, или намаляват“, добавя той.

В речта си Туск обеща да не премахва нито един от социалните трансфери, въведени от предишното правителство, като същевременно потвърди, че неговият кабинет ще увеличи заплатите на държавните служители, ще предложи допълнителна индексация на пенсиите, ако инфлацията надхвърли 5%, ще въведе нови обезщетения за семейства с малки деца и ще предложи платен отпуск за самонаетите лица.

Тези бюджетни позиции допълват решението на предишното правителство да удължи нулевата данъчна ставка на ДДС върху храните до края на 2024 г. и корекцията на вноската на централната банка в бюджета, която според съобщенията беше намалена от 6 млрд. злоти (1,5 млрд. долара) до нула.

Икономисти от Santander Bank Polska, MBank и Bank Millennium очакват големият фискален дефицит на Полша да се увеличи до повече от 5% от БВП през следващата година от 4,5% в текущия бюджетен план. Анализатори, анкетирани от Bloomberg, очакват тазгодишният дефицит да бъде 5,2%.

Дефицитът достигна 6,9% през 2020 г., когато Полша разхлаби политиката, за да помогне на компаниите да се справят с пандемията от Covid-19 и многократните блокади.

Туск заяви, че новият кабинет няма да повиши данъците за домакинствата, но не каза как ще финансира новите разходи, които ще увеличат допълнително от нарастващите разходи за отбрана на фона на войната в съседна Украйна. Проектът за бюджет за 2024 г. на предишното правителство предвиждаше 160% увеличение на нетните продажби на облигации.

Очаква се министърът на финансите Анджей Домански да промени бюджета за 2024 г. през следващите седмици, за да отговаря на плановете на новия кабинет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:27 | 13.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 1
wart
преди 4 месеца
Този е Брюкселски чакал и Американско вярно и предано куче - слуга който им служи вярно и предано. За съжаление почти всички Европейски лидери ги избира Задокеанският господар и ги назначава на висшите постове както в дадена страна така и в Брюксел .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още