IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Алтернативният данък за гъбарите отпадна на първо четене

Събирачите на трюфели и гъби се обявиха против законовите промени, които връщат старата ситуация на данъчно облагане

17:02 | 26.04.24 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Алтернативният данък за събирачите на диворастящите гъби и плодове, който беше въведен с пакета данъчни промени около Бюджет 2024 преди четири месеца, отпадна на първо четене в пленарна зала. Промените в Закона за данъците върху доходите на физическите лица, внесени от депутатите Йордан Цонев (ДПС) и Теменужка Петкова (ГЕРБ), бяха приети в пленарна зала с 95 гласа „за“, трима – „против“ и 59 – „въздържал се“.

Според приетите през декември правила доходите на събирачите се облагат еднократно, като алтернативният данък е в размер на 30 лв. за всеки месец, през който се берат гъбите и плодовете.

В доклада на Комисията по бюджет и финанси по повод новите промени се посочва, че този вид стопанска дейност засяга близо 30 хил. регистрирани лица, за които данъкът се явява непосилен и явно несправедлив. Алтернативният данък е дължим преди реализиране на продукцията и е силно зависим от климатични условия, се отбелязва в доклада, съобщава БТА.

Друг аргумент за предложенията е допълнителната административна тежест за държавните горски предприятия.

Против отпадането на данъка се обявиха събирачите на трюфели и гъби.

„Всички наши членове и последователи смятат, че с въвеждането на алтернативен данък, в един пакет с горска такса, социални и здравни осигуровки, се създадоха изключително благоприятни условия за дейността на сектора на добив, преработка и търговия с диворастящи гъби“, се посочва в позиция на Националния съюз на преработватели, търговци и събирачи на трюфели, гъби и горски плодове“ (НСПТСТГГП).

„Не можем да се съгласим с факта, че няма приходи след въвеждане на алтернативния данък. Точно обратното: само за месец и двадесет и пет дни приходите през годината надвишават всички приходи, реализирани през миналата година при старата система за облагане, към която искат да ни върнат“, посочват още от организацията.

Събирачите на трюфели и гъби предлагат заплащането на осигуровките, таксите и данъка да става до 15-о число на месеца, в който се извършва добивът, а не в предходния, за да отпадне неяснотата дали ще има добив на гъби, трюфели и горски плодове, или не вследствие на климатичните условия. Пенсионери и инвалиди да не заплащат осигуровки, а лицата, осигуряващи се на 8-часов работен ден да заплащат осигуровки по желание. Сега събирачите на трюфели плащат осигуровки за 4-часов работен ден, припомня БТА.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:02 | 26.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

Финанси виж още