IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Държавата поиска още 300 млн. лева дълг

Министерство на финансите преотваря емисия ДЦК със срочност три години с фиксиран лихвен процент от 3%

15:43 | 17.05.24 г.
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Българска народна банка ще проведе на 27 май аукцион за продажба на лихвоносни съкровищни облигации със срочност три години (1095 дневни) от отворен тип с фиксиран лихвен процент от 3% от емисия с падеж 17 април 2027 г., съобщи централната банка.

Министерство на финансите преотваря емисията ДЦК, но сега номиналната стойност на предложеното количество е 300 млн. лева, докато през април предложи и успешно пласира лихвоносни съкровищни облигации за 200 млн. лева. Източник: БНБ Източник: БНБ

Това е третият за тази година аукцион, след като финансовото ведомство възобнови емисионната си активност на вътрешния пазар след повече от едногодишно отсъствие.

По решение на Министерството на финансите първичните дилъри могат да участват в аукциона и с несъстезателни поръчки от свое име, но за сметка на свои клиенти, които не са банки или инвестиционни посредници, включително и такива, установени в друга държава членка или в трета страна.

Съотношението на ДЦК, предлагани със състезателни и несъстезателни поръчки, е 50 към 50 от общото предложено количество.

Участниците в аукциона трябва да имат предвид, че Министерство на финансите ще предлага за продажба допълнителни количества от емисия BG 20 300 24 116 от 17 април 2024 г. Финансовото ведомство си запазва правото да отхвърля всички, респективно да одобрява определени поръчки, както и да одобрява количество, различно от предварително обявеното.

Investor.bg припомня, че предвиденият таван за нов дълг в бюджета е 11,7 млрд. лв., като реално необходимата сума вероятно ще достигне 9,5 млрд. лв., при условие че дефицитът не се окаже по-голям от заложените 5,8 млрд. лв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:40 | 17.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

Финанси виж още