IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еуфорията около доуджкойна напомня на криптобиковете за едни по-добри времена

Мемекойнът прибави 100% към цената си през изминалата седмица, което е далеч пред биткойна и етера със съответно около 6% и 17%

14:17 | 01.11.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Бляскавото представяне на мемекойна доуджкойн през последната седмица дава надежда на някои инвеститори, че и други от т. нар. алтернативни монети ще се възползват от попътния вятър.

Монетата, чийто символ е изображение на куче от породата шиба ину, достигна цена от почти 15 цента от приблизително 6 за периода – увеличение, което в процентно изражение значително задминава това на токени като биткойна и етера, съобщава Bloomberg.

Доуджкойнът, отдавнашен любимец на милиардера Илон Мъск, прибави 100% към цената си през изминалата седмица, което е далеч пред биткойна и етера със съответно около 6% и 17%. Монетата е сред най-добре представящите се сред 10-те най-големи криптовалути по пазарна капитализация, показват данни на CoinMarketCap.com от понеделник. Тя има и топ представяне за октомври сред 150-те дигитални актива в рамките на индекса CoinDesk Market Index (CMI).

За месеца цената на доуджкойна се е повишила със 101%, отново значително над 7% за целия CMI. За периода биткойнът прибавя 5,5%, а етерът – 18%, показват данни на CoinDesk.

Биткойнът, етерът и доуджкойнът през октомври. Графика: CoinDesk Биткойнът, етерът и доуджкойнът през октомври. Графика: CoinDesk

Във вторник тенденцията също се запазва. Минути преди 14 ч. българско време биткойнът поевтинява с процент за денонощието до 20 542 долара, а етерът - с 1,9% до 1593 долара. Доуджкойнът обаче прибавя над 17% до 0,1429 долара.

Без изненади основната причина зад ралито на мемекойна е завършването на сделката на милиардера Илон Мъск за покупката на Twitter Inc. Очакванията на някои трейдъри са Мъск да интегрира под някаква форма токена в платформата.

Във вторник ексцентричният бизнесмен публикува в социалната мрежа снимка на куче шиба ину с тениска с логото на Twitter, катализирайки последния тласък в цената на криптовалутата. Това върна и спомените от недалечното минало в разгара на пандемията, когато публикации на милиардера предизвикваха бурни ралита в цената на доуджкойна и не само.

„Исторически силно рали при доуджкойна маркира началото на „алтернативен сезон“ – период, характеризиран от агресивно поведение на поемане на риск, при който капиталът тече към различни от биткойна криптоактиви“, коментира в бележка Приянш Пател, анализатор на Delphi Digital.

Засега остава изключително неясно какво – и изобщо дали – Мъск ще прави нещо, свързано с доуджкойна и Twitter. Той многократно е изказвал подкрепа за монетата, наричайки себе си „The Dogefather“ (игра на думи от Doge и Godfather – доудж и кръстник, бел. ред.). Също така милиардерът е разкривал, че самият той притежава от монетата, както и биткойн и етер. По-рано част от фен стоките на сайта на Tesla можеха да се купуват с доуджкойни. За известно време автомобили на компанията можеха да се купуват с биткойни.

Доуджкойнът – създаден първоначално като шега през 2013 г. – сега е осмата по големина криптовалута с пазарна капитализация от близо 21 млрд. долара, по данни на CoinDesk.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:17 | 01.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още