IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кьолнската катедрала като дигитално изкуство

Поддръжката на символа на Кьолн струва до 8 млн. евро  

20:52 | 10.03.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: DPA
Снимка: DPA

Кьолнската катедрала в дигитални фрагменти: от началото на март хора от цял свят могат да закупят малки части от проекта за дигитално изкуство. Почти седмица след старта на продажбите са продадени повече от 300 така наречени NFT (Non-Fungible Tokens), казва ръководителят на проекта Оливър Шилингс, цитиран от DPA. 

По-голямата част от постъпленията ще отидат в Zentral-Dombau-Verein (ZDV), който осигурява нематериална подкрепа за проекта. Парите са предназначени да допринесат за опазването на готическата сграда, което според ZDV поглъща до 8 млн. евро годишно.

Фотографът Карстен Зандер използва кадри от дрон, за да създаде огромна снимка на западния портал на катедралата. Изображението е разделено на 3500 части, всяка от които е с размери 20 на 20 сантиметра. Всеки, който закупи едно от тези цифрови парчета, си осигурява изключителни права върху него.

Досега са продадени предимно пакети на цени между 295 и 495 евро, казва Шилингс. Освен NFT те включват и гравирана USB памет или разпечатка на изображението върху висококачествена хартия.

Non-Fungible Token означава актив, който не може да се обменя. Те са цифрови сертификати за автентичност, които се отнасят до материални обекти или виртуални стоки. Въпреки че може да има произволен брой идентични копия на даден обект, само един NFT може да се счита за оригинал и може да бъде присвоен само на един собственик. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:03 | 10.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още