IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

NFT ще позволят на издателите да печелят от препродажбата на книги

В аналоговия свят един учебник на Pearson се препродаваше до седем пъти, а ние участвахме само в първата продажба, казват от компанията

15:52 | 04.08.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Издателят на учебници Pearson предполага, че блокчейн технологията може да му позволи да получи дял от вторичните продажби на учебници, като завладее част от книжния пазар, която досега му е убягвала. Цитиран от Bloomberg, главният изпълнителен директор на Pearson Анди Бърд казва, че т. нар. NFT могат да помогнат на издателите да печелят от препродажбата на учебници, въпреки че не описва конкретни планове.

Печатните издания на заглавията на Pearson - като например „Основи на дейността на медицинската сестра", която като нова се продава за 57,99 паунда (70,88 долара) - могат да бъдат препродадени няколко пъти на други студенти, без това да донесе и едно пени на базираната в Лондон образователна компания. Тъй като все повече учебници преминават към цифровата версия, главният изпълнителен директор Бърд иска да промени това.

„В аналоговия свят един учебник на Pearson се препродаваше до седем пъти, а ние участвахме само в първата продажба", каза Бърд, след като компанията обяви последните си тримесечни резултати тази седмица. „Преминаването към цифрови технологии спомага за намаляване на вторичния пазар, а технологии като блокчейн и NFT ни позволяват да участваме във всяка продажба на този конкретен предмет, докато той преминава през своя живот“. Bloomberg предполага, че това би означавало да се позволи на купувачите да препродават електронни книги, нещо, което досега е рядкост в света на издателствата.

Не е ясно как, кога или дали NFT могат да се появят в каталога на Pearson. Но те биха могли да отбележат нов етап в една дългогодишна издателска война. Благодарение на правните концепции като  т. нар. доктрина за първа продажба, физическите купувачи на книги обикновено притежават медиите, които са закупили директно, и им е позволено да ги продават, без оригиналните издатели да печелят пари. Но електронните книги усложниха това. Всяко цифрово прехвърляне създава ново „копие“ на произведението и в резултат на това продажбите на електронни книги втора употреба са изправени пред сериозни правни предизвикателства.

В исторически план това дава на физическите книги вградено предимство за студентите, които могат да ги купуват или продават на вторичен пазар, за да покрият често извънредните си предварителни разходи - без издателите да вземат нищо от тези пари. Разрешаването на препродажба на електронни книги може да направи това предимство по-малко значително.

Подобно на много масови криптоприложения, NFT не носят техническа иновация в тази насока. Бърд говори за начина, по който криптографските книги проследяват собствеността на даден артикул от „собственик A до собственик B до собственик C“, но това винаги е било възможно с помощта на цифрова база данни. Блокчейн предлага децентрализирана версия на тази база данни, но шансовете Pearson да използва напълно децентрализирана, отворена система, са равни на приблизително нула. Почти сигурно компанията ще разшири съществуващата схема за защита срещу копиране, за да спре собствениците без NFT да пиратстват книгите. Теоретично NFT могат да се продават на пазари, които не са одобрени от създателя.

Пазарът на NFT отбеляза спад след спекулативния бум по време на пандемията, но коментарите подчертават как Pearson и нейните конкуренти намират начини да преминат от пазара на хартиени книги, където отделно заглавие може да струва повече от 100 паунда, към дигиталния пазар, където се продават онлайн абонаменти за учебници.
Това не е единствената нова технология, която Pearson разглежда.

„Имаме цял екип, който работи върху метавселената и какво може да означава това за нас", добавя Бърд.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още