IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изглежда, че криптозимата приключи

Зелените филизи на пролетта се виждат от месеци, въпреки че регулаторният пейзаж в САЩ не е особено слънчев и топъл

07:26 | 01.11.23 г. 4
Автор - снимка
Създател
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Цената на биткойна е нагоре с 28% само през последния месец. Спот борсово търгуваните фондове (ETF), обвързани с биткойна, се очакват по някое време скоро. Миналата седмица криптоинвестиционните фондове отчетоха най-големия си седмичен приток на средства поне от средата на 2022 г. насам. Мемекойните се завръщат. А пък делото срещу Сам Банкман-Фрийд е почти към края си, давайки шанс на криптосектора да започне на чисто.

И докато в Северното полукълбо сме се запътили към зима, то дали криптозимата е напът да свърши, пита Бен Шилер в нюзлетъра The Node, цитиран от CoinDesk.

Със сигурност така изглежда.

„Криптозима“ не е точно технически термин (като „рецесия“ например, което е спад на икономическото производство за две поредни тримесечия). Няма приета дефиниция. Но всеки, който се интересува от криптовалути, знае какво представлява и как се усеща. През зимата криптоцените намаляват, критиците са готови за война, рисковият капитал пресъхват и всички търсят нов наратив.

Наскоро този нов наратив се появи.

Wall Street навлиза в криптосектора смело, обещавайки милиарди нови инвестиции чрез ETF инструменти. Сега историята е за това как традиционните институции ще спасят индустрията на дигиталните активи, като направят токените безопасни за инвеститорите и донесат по-голяма регулаторна яснота. След фалита на криптоборсата FTX и други големи скандали се твърди, че възрастните отново са в стаята, обещавайки по-засилен фокус върху истинската работа.

Сега на дневен ред за Wall Street е намирането на устойчиви продукти. Става въпрос за ETF-и, токенизирани ценни книжа и стейбълкойни. Не глупостите на мемекойните и неоправдано скъпите незаменяеми токени (NFT), на които станахме свидетели по време на COVID ерата.

Може и да не ви харесва този нов наратив, ако вярвате, че той се отдалечава от целта и първоначалния замисъл на криптовалутите (който бе да предостави алтернатива на традиционните финанси). Но със сигурност това е причината защо хората се вълнуват от криптосектора отново.

Част от това се движи от макрофактори като нестабилността в Близкия изток и подновената заплаха от инфлацията. Лари Финк, главният изпълнителен директор на BlackRock, описа скорошното рали на биткойна като водено от „бягството към качество“ – нуждата на инвеститорите за сигурност във времена на несигурност.

„Смятам, че повече хора бягат към качество, независимо дали става въпрос за ценни книжа, злато или криптовалута – в зависимост от това как гледате на това. А аз смятам, че криптовалутите ще играят тази роля на бягство към качеството“, коментира Финк пред Fox Business по-рано този месец.

Финк, разбира се, в миналото беше отявлен скептик, някой, който бе по-заинтересован от отпечатъка на биткойна върху околната среда, отколкото от потенциала му на актив убежище. Сега тази показателна за настроенията на Wall Street фигура хвали биткойна на живо в национален ефир. И в действителност криптозимата може да е приключила още преди миналата седмица, ако обръщахме по-голямо внимание. „По-топлото време“ бе напът още през януари, смята Ноел Ейксън, авторка на нюзлетъра „Crypto Is Macro Now“.

„От януари насам имахме значителен регулаторен напредък извън САЩ, големите банки събираха криптоекипи, появиха се нови фондове със значителен капитал, експериментира се с по-широката токенизация и се задълбочи участието както на финансови, така и технологични гиганти в свързаните с блокчейна услуги“, коментира тя в имейл.

„Вярно е, че ускорението на лихвите бе колебливо през някои тримесечия и регулаторният пейзаж в САЩ не изглежда топъл и слънчев, но за криптоекосистемата като цяло „зелените филизи“ на пролетта се виждат от месеци“, коментира още тя.

За инвеститорите и участниците в индустрията на пазара, които все още не са на печалба, може и да не изглежда сякаш зимата е приключила. Но ако се напрегнете достатъчно, може да видите, че пазарните условия се подобряват. Със сигурност има върхове и спадове по пътя, но траекторията за индустрията сега изглежда в посока нагоре, а не настрани или надолу.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:45 | 01.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 4
Скъсана_Ушанка
преди 5 месеца
А истината е съвсем проста - освен за някакви нелегални сделки, шиткойните нямат почти никакво реално приложение ощи значение за обществото. Движи се не от стойност, (такава просто няма), а от желанието за бързо забогатяване на група индивиди. Изобщо не искам да споменавам и за всевъзможните щети за държавите,заради което НИКОГА нерегулиран шиткойн няма да стане официално разплащателно средство, че това секрантите даже няма и да го разберат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
evlogi
преди 5 месеца
Наближава четвъртият по ред халвинг (разполовяване) на биткойн, при което емитирането на нови биткойни от копачите се намалява от алгоритъма наполовина.Ще се случи някъде през април-май 2024 година.Първият халвинг се състоя на 28.11.2012. на тази дата един btc се разменяше за 12 USD. Вторият се състоя на 9 юли 2016, при цена на един BTC от 683$. Третият се случи на 11 май 2020 год при курс BTC/USD 8591 $. Търговията в момента се извършва на нива от около 34480 $..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
wkjpznqfmuylbn
преди 5 месеца
Най-продаваният продукт за отслабване в света! Помогна на мен и съпруга ми и ще помогне на вас, резултатът е видим след няколко дни, купих го от тук: -----> https://lmy.de/keto
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 9
Скъсана_Ушанка
преди 5 месеца
Пирамидаджиите живнаха, в очакване на ново стадо шарани. През това време какво се случи? Нищо. Шиткойните увеличиха ли броя на трансакциите? Не. Някоя нормална държава при ли ги за официално разплащателно средство - Не. Няма и да ги приеме. Група сектанти си ги прехвърлят един на друг, разказвайки си скадки приказки и обещания, реално глупости, които никога няма да де случат. Същите глупости, като при метавселената.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още