IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Биткойнът изтрива 18% от цената си от пускането на ETF-ите насам

Най-голямата криптовалута по пазарна капитализация достигна малко над 49 хил. долара в деня на пускането на продуктите, но потъна до 39,9 хил. долара във вторник

08:56 | 23.01.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Цената на биткойна е изтрила почти 20%, откакто на 11 януари бяха пуснати първите борсово търгувани фондове (ETF), инвестиращи директно в токена, съобщава Bloomberg.

Най-голямата криптовалута по пазарна капитализация достигна малко над 49 хил. долара в деня на пускането на продуктите, но потъна в последвалите дни до 39,9 хил. долара във вторник – 18% надолу спрямо дневния си връх.

Минути преди 8:30 ч. българско време цената се намира малко над прага от 40 хил. долара, което е спад от 2,3% за денонощието. Червената вълна достигна и други водещи криптовалути като етера, който поевтинява с 3%, рипъла с 2% и соланата с 4,9%.

Цената на биткойна през последната седмица. Графика: CoinGecko Цената на биткойна през последната седмица. Графика: CoinGecko

На 11 януари започна търговията на новите продукти, от които само Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) се търгуваше преди това, но с различна структура, която впоследствие бе преобразувана в ETF. Според данни на ETF анализатора на Bloomberg Intelligence Ерик Балхунас през първите шест дни на търговия към групата са се влели нетните 1,2 млрд. долара.

iShares Bitcoin Trust на BlackRock и Fidelity Wise Origin Bitcoin Fund привлякоха най-много средства, докато в същото време 2,8 млрд. долара напуснаха фонда на Grayscale. Сред големите продавачи е и новото ръководство на фалиралата криптоборса FTX, която се е разделила с по-голямата част от акциите си в инструмента.

„През последните две седмици биткойнът бе предизвикан от по-трудните макроусловия – доказателство са високата доходност и засилването на долара – и значителен натиск за продажба от трейдъри“, които се разделят с позициите си в GBTC и продажбата на активите на FTX, коментира Шон Фарел, ръководител на звеното за стратегии при дигиталните активи на Fundstrat Global Advisors.

Цената на биткойна се увеличи с близо 160% през миналата година, изпреварвайки традиционни активи като акции на фона на очакванията за скорошното пускане на ETF-ите, което да катализира по-широкото приемане на криптовалутите. Монетата обаче поевтинява от началото на годината и изостава от международните пазари.

„Отливите от GBTC създадоха динамика на пазара, която трябва да бъде нормализирана, преди да видим истинска ценова развръзка“, коментира Леа Уолд, главен изпълнителен директор на Valkyrie Investments.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:56 | 23.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още