IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нов ден, нов рекорд за спот биткойн ETF-а на BlackRock

iShares Bitcoin Trust е записал нетен приток на средства от 612 млн. долара в сряда, което е най-голямата му еднодневна сума

12:42 | 01.03.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Нов ден, нов рекорд в света на биткойн борсово търгуваните фондове (ETF) – продиктуван от страха да се пропусне последното борсово рали.

iShares Bitcoin Trust (с борсов код IBIT) – ETF-ът на BlackRock, е записал нетен приток на средства от 612 млн. долара в сряда, което е най-голямата му еднодневна сума. Така той счупи рекорда, поставен само ден по-рано, показват данни на Bloomberg.

Общо, десетте нови борсово търгувани фонда, инвестиращи директно в най-голямата криптовалута в света, са получили нетно 673 млн. долара въпреки отлива на капитал от Grayscale Bitcoin Trust (GBTC).

Дневният приток на капитал към IBIT на BlackRock. Графика: Bloomberg LP Дневният приток на капитал към IBIT на BlackRock. Графика: Bloomberg LP

С преминаването на цената на биткойна над прага от 60 хил. долара притокът на пари към ETF-ите, най-вече този на BlackRock, помага да се обясни силното представяне на дигиталните активи от началото на годината. В основата на ралито стои водещият принцип в икономиката за търсенето и предлагането. Откакто спот биткойн фондовете бяха пуснати миналия месец, търсенето на токена изпревари количеството криптовалута, която собствениците са готови да продават.

Цената на биткойна нарасна повече от 40% тази година, водена отчасти от успешното пускане на новите борсови инструменти в САЩ, превръщайки монетата в един от най-добре представящите се активи изобщо. ETF-ите дадоха достъп до сектора на нова вълна инвеститори, носещи свеж капитал. Интересът е видим и от търгуваната стойност в рамките на групата новопуснати фондове (без този на Grayscale, тъй като той на практика е съществувал и преди, но под друга форма) - над 6 млрд. долара, като IBIT отговаря за над половината.

„Остра корекция по това време би била здравословна“, коментира Ноел Ейксън, авторка на нюзлетъра Crypto is Macro Now.  

Покупката на дял от спот биткойн ETF не се отразява директно на цената на криптовалутата в реално време. Но емитентите трябва да купуват същински биткойни, за да гарантират дяловете, които издават. Терминът „спот“ означава, че емитентите трябва да притежават биткойни, а не деривати, свързани с токена.

Подчертавайки още повече търсенето, IBIT е на косъм от това да стигне прага от 10 млрд. долара активи под управление, и то само за седем седмици – най-бързият темп за ETF изобщо досега, по данни на Bloomberg Intelligence. За сравнение, на инструмента SPDR Gold Shares (GLD) на стойност 54 млрд. долара, който бе пуснат през 2004 г. и с който биткойн фондовете често са сравнявани, му трябваха повече от две години, за да стигне това ниво.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:39 | 01.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още