fallback

Майкъл Сейлър: Биткойнът ще изяде златото

Монетата „притежава всички страхотни качества на златото и няма никой от дефектите“ му, смята изпълнителният председател на MicroStrategy

13:00 | 12.03.24 г. 10
Автор - снимка
Създател

В бъдеще криптовалутите ще са много по-ценен актив от златото, смята изпълнителният председател на MicroStrategy Майкъл Сейлър.

„Биткойнът със сигурност е най-малкото дигитално злато, ще изяде златото“, коментира той пред CNBC, след като по-рано компанията му обяви, че ще купи още 12 хил. биткойна. Монетата „притежава всички страхотни качества на златото и няма никой от дефектите“ му, допълни той, цитиран от CoinDesk.

Той даде популярният пример за това, че златото не може лесно да бъде придвижвано, например от Ню Йорк до Токио само за няколко минути, за разлика от криптовалутата. Според Сейлър интересът към биткойна ще отклони средства от други рискови активи, включително от борсово търгувания фонд SPDR S&P 500 ETF.

В понеделник най-голямата криптовалута стана осми по стойност актив в света, изпреварвайки среброто, с пазарна капитализация от над 1,4 трлн. долара. Засега обаче има още много вода да изтече, докато монетата стигне златото с неговите впечатляващи 14,7 трлн. долара.

Сейлър напомни и за предстоящото разполовяване на биткойна през април – процес, при който ще бъде намалено наполовина възнаграждението в монети за копачите. Това означава, че 450 нови биткойна ще излизат на пазара всеки ден от сегашните 900. „Цената на биткойна ще трябва да се коригира в посока нагоре, за да отговори на това инвеститорско търсене“, коментира той.

В понеделник MicroStrategy обяви, че е купила 12 хил. биткойна за малко над 800 млн. долара, с което компанията притежава общо 205 хил. токена. Борсово търгуваният фонд на мениджъра на активи BlackRock – iShares Bitcoin ETF (IBIT), за кратко изпревари фирмата по брой монети, като към петък притежаваните от него бяха 196 хил.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:09 | 12.03.24 г.
fallback
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още